Ingyenes OKJ-képzések és még 6 tipp, ha nem vettek fel az egyetemre

nem vettek fel,egyetem,főiskola,felsőoktatás,fiatalok,iskola,kölyök,okj képzések Forrás: wikimedia commons
2018-ban több mint 75 ezer hallgató került be az egyetemekre és a főiskolákra Magyarországon. A gyereked a fennmaradó 30 ezerbe tartozik? Esetleg téged nem vettek fel? Vagy felvettek, de mégsem tudod vállalni a felsőoktatás költségeit? Semmi vész: rengeteg alternatív lehetőséged van még, amelyek bizonyos esetekben sokkal kecsegtetőbbek is, mint újabb öt évre beülni az iskolapadba. Összegyűjtöttünk néhány ötletet – az ingyenes OKJ-képzések csak egy közülük –, hogy mit csinálj, amíg még nem jársz egyetemre – hátha ezzel könnyebb lesz felállítanod egy B, C vagy D tervet.

Július 25-én kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. 75 ezer felvételiző örülhet is, de mi lesz azokkal, akiket nem vettek fel? Nos, először is: nyugi. Most van időd felállítani egy akciótervet, aminek a pszichés oldala valahogy így néz ki:

  • Nézz szembe a kudarccal. Kiabálj, éld meg a dühödet, ne akard azonnal feldolgozni.
  • Tudatosítsd magadban, hogy nem vagy egyedül. Többezren nem jutottak be sehova.

  • Értsd meg, mire nem voltak elegendők a pontjaid, csinálj elemzést és skiccelj fel egy tervet, hogy milyen pontszámot szeretnél jövőre.

  • A kudarcokból tanulunk a legtöbbet. Azok formálnak azzá a személyiséggé, aki később leszel. Tanúsíthatja ezt számtalan felnőtt ismerősöd, akik a múltban elbuktak egy-egy vizsgán.

  • Készíts az élet által kínált citromból limonádét. Szabad vagy. Azt csinálsz, amit akarsz. Előtted számtalan lehetőség, és még csak nem is feltétlenül kerülnek nagyon sok pénzbe. Tudtad például, hogy két OKJ-képzést is elvégezhetsz ingyen, és bizonyos esetekben ezeket a végzettségeket felvételi többletpontokba is beleszámítják?

minderről részletesebben írunk a galériában – Kattints és válassz a felkínált opciók közül: