Honnan tudhatod, hogy megromlott a bor?

Borítókép: Honnan tudhatod, hogy megromlott a bor? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Van, hogy már olyan régóta őrizgetsz egy finom bort, hogy ahelyett, hogy végre felbontanád és meginnád, ki is öntheted, ugyanis sajnos romlott a minősége. De vajon honnan lehet tudni, hogy jó-e még a bor?

A legfontosabb az, hogy a kinyitott üveg bort minél hamarabb javasolt elfogyasztani maximum 3-4 napon belül, ugyanis a tárolása nem egyszerű. Ám nemcsak a nyitott, hanem a még bontatlan borok esetében is nagyon kell figyelni a tárolásra, hiszen jelentősen romolhat az ital minősége. Ezért a palackok mindig hűvös, sötétebb helyen legyenek, s ha fel van tüntetve az üveg címkéjén a tárolás módja, akkor igyekezz az ott leírtak szerint cselekedni.

Ha egy régebbi bor esetében nem vagy biztos, hogy fogyasztható-e még, könnyen ellenőrizheted a minőségét, csupán ezekre kell figyelni:

Más az illata

Ha egy kicsit is dohos, ecetes vagy épp penészes a bor illata, akkor szinte biztos, hogy megbuggyant az ital, és már nem iható. A túlzottan mazsolás illat is ezt mutatja.

Sötétebb a színe

Ha a fehér bor színe kissé sötétebb, barnásabb, minőségromlás állhat ennek hátterében is.

Még nincs vége!
A további jelekért kattints IDE!