A Hold felszínén néhány óránként fényvillanás történik - De vajon miért?

hold,villanás,fény Forrás: unsplash/Ganapathy Kumar
Tudtad, hogy naponta többször is aprócska fényvillanások történnek a Hold felszínén? Ráadásul már jó pár évszázad óta így van!

A világűr összes titkát valószínűleg még egy jó darabig nem fogják megfejteni a tudósok, de azért jó tudni, hogy már így is rengeteg érdekességre, magyarázatra sikerült rábukkanniuk a szakértőknek. Az egyik régóta vizsgált égitest a Hold, amin összességében 12 ember járt eddig, és bár jól ismerjük krátereit, és mindig nyomon követjük azt, hogy épp milyen izgalmas égi jelenségek zajlanak rajta, azért van, amit talán még te sem hallottál eddig.

A Holdon ugyanis néhány óránként egy aprócska fényvillanás történik, amit tranziens holdjelenségeknek neveznek. Ráadásul ez nem új keletű dolog, hiszen állítólag már ezer évvel ezelőtt is állították, hogy észlelték az apró, nagyon gyorsan lezajló villanást az emberek.

Az okokat azonban még nem tudták pontosan megmondani, mindössze feltételezések vannak arra, hogy mi okozhatja a villanásokat. Egyes teóriák szerint kisebb (sporadikus és raj) meteorok csapódnak be ilyenkor a Holdra, amelyeket a Földről fényvillanásként láthatunk. Ugyanakkor sokan a holdfelszín elektrosztatikus feltöltődését teszik meg lehetséges indoknak, míg van, aki szerint gázkitörés állhat a háttérben. Régen egyébként sokáig úgy vélték, hogy a holdlakók üzennek így a Földön élőknek, de erről a teóriáról hamar bebizonyosodott, hogy nem valós.

És hogy ezek közül melyik a legvalószínűbb?