Jé, te tudtad, hol lehetett először macskanyelvet enni?

Borítókép: Jé, te tudtad, hol lehetett először macskanyelvet enni? Forrás: Wikipedia
Vajon melyik híres cukrásznak köszönhetjük ezt a finomságot? A macskanyelv története.

A macskanyelv eredetileg egy babapiskótához hasonló édesség volt, amit a 17. századtól teasüteménynek fogyasztottak Európában. Kedvelt csokiváltozatát a hazánkba áttelepült zseniális svájci cukrász, Émile Gerbeaud találta fel a 19. század végén. Más vélemények szerint az ötletgazda a Küfferle osztrák cég volt – annyi biztos, hogy nálunk 1892-ben Gerbeaud kínálta először vendégeinek a csokis macskanyelvet a mai Vörösmarty téren működő legendás cukrászdájában, amit nagy elődjétől, Kugler Henriktől vett át. Gerbeaud termékeny fantáziájú mester volt, műhelyében újdonságok sorát kísérletezte ki, neki köszönhetjük a konyakos meggyet és a csokidrazsét is. Ám a nevét megörökítő zserbószelet nem tőle származik: a cukrászda eredeti kínálatában nem szerepelt, és a recept sem lelhető fel a hagyatékban, így valószínű, hogy később alkotta meg a macskanyelvet Gerbeaud egyik jeles utódja.

Cikkünk a 2018 májusi Éva magazinban jelent meg először.

Grillezett desszertvariációk, akár pár perc alatt - kattints a galériára!