Jé, te tudtad, hol lehetett először macskanyelvet enni?
A macskanyelv eredetileg egy babapiskótához hasonló édesség volt, amit a 17. századtól teasüteménynek fogyasztottak Európában. Kedvelt csokiváltozatát a hazánkba áttelepült zseniális svájci cukrász, Émile Gerbeaud találta fel a 19. század végén. Más vélemények szerint az ötletgazda a Küfferle osztrák cég volt – annyi biztos, hogy nálunk 1892-ben Gerbeaud kínálta először vendégeinek a csokis macskanyelvet a mai Vörösmarty téren működő legendás cukrászdájában, amit nagy elődjétől, Kugler Henriktől vett át. Gerbeaud termékeny fantáziájú mester volt, műhelyében újdonságok sorát kísérletezte ki, neki köszönhetjük a konyakos meggyet és a csokidrazsét is. Ám a nevét megörökítő zserbószelet nem tőle származik: a cukrászda eredeti kínálatában nem szerepelt, és a recept sem lelhető fel a hagyatékban, így valószínű, hogy később alkotta meg a macskanyelvet Gerbeaud egyik jeles utódja.