Hogyan őrizzük meg gyermekünk egészséges mosolyát

Borítókép: Hogyan őrizzük meg gyermekünk egészséges mosolyát
Ugyan az állatvilágban a fogak mutogatása általában figyelmeztetést vagy fenyegetést jelent, a legtöbb emberi kultúrában a mosoly barátságos és üdvözlő gesztusnak számít. Fejünkben a mosolyt kellemes érzésekkel kötjük össze. Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyerekek már azelőtt is mosolyognak, hogy megszületnének. Ez azt jelenti, hogy mosolygásra vagyunk programozva, és ahogy öregszünk, egyre fontosabb szerepet tölt be társadalmi életünkben, épp ezért fontos, hogy már gyerekkorban megfelelő módon ápoljuk a fogakat.

Vitán felül áll, hogy a legfontosabb dolog, melyet a szülőknek soha nem szabad alábecsülniük gyermekeik fogainak ápolásakor, az az alapos fogmosás, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés. A gyerekeket először 12 hónapos korukban érdemes fogászatra vinni. A fogorvos így nemcsak a gyermek fogainak aktuális állapotát képes felmérni, de meg tudja becsülni azokat a kockázatokat, amik a gyermek mosolyát a jövőben veszélyeztethetik.

A GYERMEK KORÁNAK MEGFELELŐ SZÁJÁPOLÁS

Óvodás korban, ami a 6 éves kor előtti időszakot jelenti, lehetőség szerint a szülőknek vagy más felnőttnek kellene megmosniuk a gyerekek fogát. Gondoljunk bele: ha a gyerek nem tudja megkötni a cipőjét, akkor biztosan nem tudja egyedül megfelelően megmosni a fogát sem. Fontos, hogy már a fogzás megkezdésekor odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára; ez 6–8 hónapos korban kezdődik meg. Mielőtt hozzászoknának, a fogmosás kínszenvedés lehet a gyerekeknek, de fontos, hogy ne adjuk fel. Amíg a csecsemőnek nincs több, mint két foga, addig fogai egy speciális, ujjra húzható gumi fogkefével tisztíthatók. A gyerekeket ezután lehet hozzászoktatni a klasszikus fogkeféhez. A tejfogakat, akárcsak a maradó fogakat, naponta kétszer szükséges megmosni – reggel és este. Válasszunk kicsi és puha fogkefét, ami megfelel a gyerek korának, és apró köröket leírva mossunk minden kibújó fogat. Csak kis adag fluoridos fogkrémet használjunk, hiszen a csecsemők nem tudják, hogy kell kiköpni a habot, így majdnem az egészet lenyelik. Semmiképp ne bátortalanodjunk el a már megcáfolt mítosz kapcsán, miszerint a tejfogak nem számítanak, mert idővel úgyis felváltják őket a maradó fogak. A lyukak nagy hatással vannak a gyerek közérzetére társas helyzetekben és ez negatívan befolyásolhatja önbecsülésüket. A tejfogak elhanyagolása veszélyeztetheti a maradó fogak egészségét is.

Hároméves korban a gyerekek már maguktól elkezdhetik a fogmosás gyakorlását. Ám ezután mossuk meg a fogait mi magunk is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elég tiszták. Hatéves kortól egy egészséges gyermeknek képesnek kell lennie egyedül fogat mosni. Elég ügyesnek kell lenniük hozzá, és ekkorra meg is kell érteniük, milyen lényeges a szájhigiénia. Ám még ekkor sem dőlhetünk hátra. A szülőknek ezután is oda kell figyelniük és segíteniük kell gyermeküknek, például azon részek tisztításával, melyeket nehezen érnek el.

Még az idősebb gyerekeket is felügyelnünk kell fogmosás közben, és időről-időre emlékeztetnünk kell őket a legfontosabb alapokra és a helyes technikákra. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyermekünk szájhigiéniája megfelelő, a speciális plakkfestő tabletta hasznosnak bizonyulhat. A gyermek ezt elrágja, majd vízzel öblít. A tablettában található pigmentek csak a lepedéken tapadnak meg, így téve azt láthatóvá. Ily módon észre vehetjük az esetleges hibákat, és nem mellesleg mókás is! A tizenkettedik szülinapjuk után pedig elkezdhetik megtanulni a fogselyem használatát is.

A GYERMEKMOSOLY KAMPÁNYRÓL

Minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson. Ezért támogatja az Orbit az SOS Gyermekfalvakat már harmadik éve Gyermekmosoly kampányán keresztül, mely nemcsak a megfelelő szájhigiéniára hívja fel a figyelmet, hanem az egészséges önbecsülést és a gyerekek személyes fejlődését is támogatja. Az Orbit a hátrányos helyzetű gyerekeket anyagilag is segíti. Minden a Gyermekmosoly kampány során eladott Orbit termék árának 1 %-t az SOS Gyermekfalvaknak adományozzák a kampány ideje alatt, augusztus 23. és október 7. között.