A gyereked utálja a matekot? Mutatjuk, hogy fordíts a helyzeten!

gyerek,tanulás,matek,szülő
Ha van tantárgy, amelyet szívből lehet utálni ezer indokkal, az a matek. Fontos, fontos, de száraz, unalmas, semmi köze a valósághoz. Vagy csak rosszul tanítják? Hogyan szerethetnék meg a gyerekek a számokkal való bűvészkedést?

Nehéz lelket önteni az ötödikes fiamba, miután betűvel jelölt pontokat bogarászik egy koordinátarendszerben, és szolgaian írja pontosvesszővel elválasztva a zárójeles számpárokat. Most nézd meg, ezt kell csinálnom! – nyögi, és színpadiasan a ceruzájába dől. Pedig elvileg jó matekos, fejben számolgatott saját maga kitalált feladványokat oviskorában. És most jön a durvaság: ahogy kész a lecke, az öccsével leülnek kék-piros cerkával kockás papíron torpedózni, aztán nyomnak egy kör vérre menő Quirkle logikai játékot lefekvés előtt. Sokat röhögnek, repül az idő. Eszébe sem jut, hogy a Mat. f.gy. 42. o. 35/B feladat és a torpedózás ugyanaz. Csak az egyik matek (brrr), a másik játék.

A legjobb agytorna

A matematikai gondolkodás valóban az egyik legfárasztóbb agymunka, amelyről a University of Chicago kutatói bebizonyították, hogy akár fizikai fájdalomhoz hasonló ingereket is kiválthat.

Ugyanakkor az is bizonyítást nyert, hogy a matematikai feladatok megoldása kisgyermekkorban észlelhető változásokat eredményez az agy szerkezetében, és nagymértékben javítja a későbbi problémamegoldó készséget, segít az olvasás elsajátításában és fokozza a koncentrációs képességet.

Fejlődéspszichológusok szerint a matek megszerettetéséért sokat tehet a szülő a következő módszerekkel:

A matek nem nehéz – Nem segít, ha mumusnak, végtelenül nehéznek állítjuk be a matematikát. Hangoztassuk a gyereknek, hogy ez jó, hasznos, és mindenki meg tudja tanulni.

A számok nyelvén – „Beszéljünk matekul” – tanácsolják az okosok, vagyis észrevétlenül integráljunk a hétköznapi beszélgetésbe számolós fejtörőket, vonjuk be a gyerekeket például főzés vagy utazás közben a számolásba. Ha 2 tojáshoz ennyi lisztet ír, háromhoz mennyi kell? Nyolc perc múlva ott leszünk, még 4 kilométer, mennyivel megyünk átlagban? Számold a villanyoszlopokat. Ki adja össze leggyorsabban a rendszámokon levő számokat?

Praktikus tudás – Hangsúlyozzuk kézzelfogható példákkal, hogy a matekkal könnyebb az élet. Vásárlásnál becsüljük meg, hogy mennyit fogunk fizetni, hasonlítsuk össze az árakat, mérjünk, számoljunk együtt.

Jutalomjáték – Rengeteg app és digitális játék fejleszti a matematikai és geometriai tudást. Ha már a számítógép vagy tablet előkerül, legalább jó dologra használjuk.

Cikkünk folytatását aktuális Gyereklélek magazinunkban olvashatod.

Még hogy fölösleges a matek... Kattints a galériánkra, ahol mutatunk 7 hétköznapi élethelyzet, amikor használod a matekórán szerzett tudásodat anélkül, hogy észrevennéd!