„Biztosan tudom, hogy ebbe most belehalok!”- egy hipochonder teljesen hétköznapi mondata

hipochonder,hipochondria,betegség,pszichés zavar,halál,kórház
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hipochondria nem vicc, hanem egy betegség. Sem a hipochonder, sem a környezete nem éli meg jól az állandó szorongást, az állandó félelmet. Milyen lehet állandó kétségek között hányódni, hogy vajon éppen egy halálos kór marcangolja a szervezetet vagy van esély a túlélésre…

Nemrégiben egy barátomtól megkérdeztem, hogy van, de azonnal tudtam, hogy hibáztam. Ő az, akinek ezt a kérdést tényleg nem szabad feltenni, mert azonnal kiderül, hogy beteg. Nem is kicsit, legtöbbször halálosan. Ha nem teszem fel a kérdést, akkor is elkezd beszélni az aggasztó egészségi állapotáról, a dolog megúszhatatlan, de legalább nem adom alá a lovat. Hipochonder, és ezt tudja is magáról, az állapota mégsem lesz ettől könnyebb számára. Időnként kinevetem kínomban, mert néha valóban vicces, hogy egy aprócska nátha mennyire kétségbe ejti.

Nemrégiben voltam vérvételen, és a teljes testemet átnézték Pet CT-vel, hogy van -e rák vagy arra utaló tünet a testemben. Az eredmény teljesen negatív lett, de nem nagyon hiszem, hogy a valóság is ez, lehet, hogy elrontották akár a vizsgálatot, akár a kiértékelést, úgyhogy vissza fogok menni az orvoshoz. Egyébként sem vagyok jól, nagyon fáj a könyököm, és teljesen erőtlen vagyok, mindez megspékelve némi orrfolyással. Nem, ez nem nátha, leginkább egy nagyon komoly influenza lehet, azért döntött le a lábamról. Szerintem tumorom is van, azért gyengébb az immunrendszerem. Szerinted mit csináljak?

- kérdezte tőlem Péter.

Szerintem nyögjél nagyokat, feküdj egy-két napot, aztán gyorsan gyógyulj meg, cserébe megígérem, hogy nincs semmilyen halálos betegséged, és túlélsz mindenkit. Ezeket a szavakat az elmúlt 26 évben rengetegszer elmondtam neki, de tudom, hogy ezzel nem enyhítem a szorongását. Mert ő tényleg komolyan gondolja, hogy a rák ott settenkedik a szervezetében, ha nem az a betegsége, akkor az épp aktuális nyavalyáját nagyítja fel óriásira. Nem viccel, hanem retteg. És elmegy az orvoshoz, aki megnyugtatná, de nem tudja. A negatív leletekkel sem. Borzasztó lehet saját magával is együtt élnie, egy testben.

A dolognak egyébként az a veszélye is megvan, hogy egyszer komolyan beteg lesz, de addigra már senki nem veszi komolyan…

A hipochondria egyfajta pszichés zavar, az egyén kényszeresen foglalkozik saját egészségi állapotával, megszállottan keresi magán a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, betegségeket, gyakorta halálfélelemmel küzd, és a feltételezett betegségek szomatikus tüneteit rendszerint pszichésen észleli is magán. Leggyakrabban szorongást okoz, de súlyosabb esetekben a hipochondriában szenvedő beteg állandó orvosi felügyeletre és folyamatos gondoskodásra tart igényt, noha voltaképpen egészséges és képes volna ellátni önmagát. A beteg gyakran maga is elismeri betegsége képzelt voltát, de kényszeres tudatállapotáról lemondani képtelen. Gyakran párosul a psziché egyéb kóros zavaraival, például paranoiával. Egyes elméletek szerint a hipochondria a lelki elhárítás egyik megnyilvánulási formája, amelynek segítségével az egyén igyekszik elkerülni, tudatából kizárni az elé tornyosuló magánéleti problémák megoldását.

Hírességek, akik komolyan hipochonderek voltak a legendák szerint

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
4 híresség, aki hipochonder volt
Tovább olvasok
Gyors lángos recept – hamarabb elkészül, mint ahogy megkapnád a strandon

Hallottál már a frybreadről? És, ha azt mondjuk lángos? Na de nem akármilyen: annak egy szupergyors változata!

Te tényleg futsz? Hogyhogy nem vagy vékony?!

A futás nemcsak azoké, akiknek futóalkata van. Ezt már nagyon sokan bizonyították szerte a világban. Pocakos ultrafutók, nagyfenekű félmaratonisták, rövidlábú hosszútávfutók… ott vannak mindenhol. Oké, nem az elitben, és végképp nem a világcsúcstartók között, de a mindennapokban, a nemzetközi futóközösségben igen, és ez így van jól.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem