Házi ketchup: annyi idő elkészíteni, mint megvenni – csak sokkal finomabb

ketchup,házi ketchup,recept
Léteznek olyan készen kapható élelmiszerek, fűszerkeverékek és ilyen-olyan mártások, amiket rendszerint beteszünk a kosarunkba, miközben pofonegyszerűen elkészíthetők lennének és így nem csak, hogy sokkal finomabbak, de jóval egészségesebbek is lehetnek, mint bolti társaik.

Nemrég kipróbáltam a zabtej házi verzióját, de volt, hogy ázsiai zacskós levessel próbálkoztam, sőt olyan is, hogy ennél is tovább mentem és összedobtam a híres mekis pite otthoni változatát. Nem túlzok egyik esetében sem, amikor azt mondom, hogy összedobtam őket, hiszen ha tudnád, hogy ezek kivitelezése nagyjából annyi időt vesz igénybe, mintha leugranál értük a boltba vagy egy gyorsétterembe, akkor lehet, hogy már te is csak a magad által előállított verziójukat fogyasztanád.

A napokban úgy döntöttem, hogy – a szezont kihasználva – teszek egy kísérletet a házi ketchup előállítására is. Így beleástam magam a témába és a számomra legszimpatikusabb receptet kiválasztva, majd kissé módosítva, elkészítettem életem első paradicsomszószát, amiből már most bánom, hogy végül nem készítettem nagyobb mennyiséget.

ketchup,házi ketchup,recept
Forrás: Nóri/Éva magazin
A házi ketchup receptjét a galériára kattintva találod!

Így készül a házi ketchup

Nem igényel túl sok hozzávalót, eszközt és energiát és elképesztően intenzív paradicsomos íze van, amit olyan fűszerekkel turbózhatsz fel, amivel csak szeretnéd. A cukor és egy kis ecet hozzáadása ugyan kötelező elemei a ketchupnak, de onnantól úgy variálod, ahogyan csak szeretnéd. Mehet bele bors, fokhagyma, hagyma, babérlevél, fahéj – ahogyan az én verzióm is készült, de megbolondíthatod még chilivel, szegfűszeggel és más egyéb számodra kedves fűszerrel is.

Ha szívesen tennél vele te is egy próbát, vagy csak kíváncsi vagy, kattints a galériára, ahol lépésről lépésre bemutatom, hogyan is készül a házi ketchup – szerintem.