Ez aztán a fenntartható kihívás! Hat hónapja gyakorlatilag nem viszek haza nejlonzacskót

Ez aztán a fenntartható kihívás! Hat hónapja gyakorlatilag nem viszek haza nejlonzacskót
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Majdnem. Talán háromszor fordult elő összesen. Amúgy sokkal könnyebb visszautasítani a nejlonzacskót, mint valaha gondoltam volna. Szokás kérdése az egész.

Világszerte 5 billió nejlonzacskót használunk el évente. Ebből én egyedül – kiszámoltam – 500-at. Úgy nagyjából. Hetente kábé kilencet-tízet, cakkpakk. Például amikor zöldségeket vásárolok a boltban. Vagy péksüteményt. Vagy többet vásárolok, mint amennyi hely van a táskámban, és hirtelen kiderül, hogy szükségem van még egy szatyorra. Még úgy is, hogy igyekszem a szatyrokat újrahasználni és mindig magammal vinni egyet-egyet akkor is, ha még nem tudom, hogy aznap lesz-e időm beugrani a boltba.

Kép
forrás: Getty Images

Ha egy zacskó elhasználódik, kilyukad vagy koszos lesz, akkor igyekszem valamennyire kimosni, illetve a szelektív gyűjtőbe dobni, mivel tisztában vagyok vele, hogy mennyi, de mennyi műanyaghulladék tenyészik a szeméttelepeken, az óceánokban és máshol a természetben; általában több évtizedig tart, amíg lebomlanak, és addig, illetve azután is kemikáliákkal szennyezik a környezetet.

Szóval a műanyag zacskó praktikus (könnyű használni, olcsó, sok minden belefér, szigetel, nem ázik be, satöbbi), de rendkívül környezetszennyező, ezért úgy döntöttem, május elsejétől azon leszek, hogy minél kevesebb új műanyag szatyor kerüljön a háztartásomba.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A bomlás virágai

Azzal kezdtem, hogy kidobtam az otthonomban levő zacskók felét, a maradékot pedig szépen összehajtva tároltam egy ikeás fadobozban. Aztán a következő szombat reggel elcsomagoltam a kerékpáros táskámba három nagy nejlonzacskót és vagy 10 darab mini zacsit, és elindultam a piacra. Bevásároltam jó alaposan majdnem egy hétre, és ezalatt ügyeltem arra, hogy magam nyújtsam át a zacskót, amibe az eladók az árut pakolják. Az őstermelő nénik fogadták ezt a legtermészetesebben. Több pesti piacon is próbálkoztam, és mindenhol sikerrel jártam, végső soron mindenki elfogadó volt.

Ezután következtek a hipermarketek, ahol kezdetben kicsit izgultam, hogy észreveszik-e a mesterkedésemet vagy rám szólnak-e, de senki sem szólt, sem az önkiszolgáló zöldségpultnál, sem a pénztárnál. Senkinek sem tűnt fel, hogy hozott zacskóban mérem le a zöldségeket. Sőt, miután néha egy-kettővel kevesebbet vittem magammal, azokat a zöldségeket, amelyekből csak 2-3 darabot vettem, nem is tettem nejlonba (néhány élelmiszerrel, például a banánnal eddig is így voltam). Egy-két hét alatt könnyedén rászoktam arra, hogy egyáltalán ne vigyek haza új nejlon zacsit.

A legtöbb környezetvédő oldal azt ajánlja, hogy szerezzünk be vászonzsákot és abba pakoltassuk az árut az eladókkal; idáig még nem jutottam el, de az tény, hogy egyre kevesebben néznek furán rám, amikor visszautasítom a zacskót. Abból, hogy belevágtam a szatyorcsökkentő projektbe, magától értetődően következett, hogy többet járok piacra, újabb és újabb helyeket fedezek fel, ahol kimérve adják az árut, és például a hűtőbe is egyre ritkábban teszem nejlonba a hozzávalókat, mert állítólag az is árt, a benne levő kemikáliák könnyen átáramolnak a kajába. Inkább tányérokban tárolom őket – egy másik tányérral lefedve vagy csatos üvegekben.

Persze néha előfordul, hogy muszáj szatyrot vásárolnom, de nem is az volt a cél (egyelőre), hogy lenullázzam ezek használatát, szóval a kitűzött célomat – azt hiszem – elértem.


Nézd meg ezt a nagyon hasznos galériát is!

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
A te háztartásodban is lehetséges! 6 kevésbé ismert, de annál egyszerűbb lépés a nulla hulladék felé
Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft