Harry herceg és Meghan Markle esküvője - Miért méltatlan ez az egész cirkusz a királyi családhoz?

Borítókép: Harry herceg és Meghan Markle esküvője - Miért méltatlan ez az egész cirkusz a királyi családhoz? Forrás: Getty Images
Komolyan mondom az elmúlt néhány nap eseménye felért egy Barátok közt epizóddal. Csak itt Magdi anyus és a pernahajder Géza helyett, Meghan Markle apja, és pletykás féltestvérei borzolják a kedélyeket. Miközben az ember olvassa az újabb és újabb híreket, mélyen belül azt érzi, hogy ez az egész teljesen méltatlan a királyi családhoz.

Oké, ne legyünk álszentek, mert nem ez a legnagyobb botrány, amit II. Erzsébet családjának át kellett vészelnie. Kezdjük a jelenlegi királynő nagybátyjával, VII. Eduárddal, aki beleszeretett az elvált, amerikai asszonyba, Wallis Simpsonba, majd a trónról is lemondott miatta. De botrányokról gondoskodott Margit hercegnő is, aki beleszeretett a nála 16 évvel idősebb, elvált Peter Townsendbe. A házasságot sem a parlament, sem az uralkodó nem engedélyezte, így Margitot végül egy fotós vezette az oltár elé, akit a hercegnő rendre megcsalt és viszont.

De a 80-as, 90-es években is bőven szolgáltattak botrányt a királyi család tagjai. Gondoljunk csak arra, hogy II. Erzsébet négy gyermekéből háromnak válással végződött az első házassága. Vagy emlékezzünk Diana jól megkomponált interjújára, amit a BBC-nek adott, esetleg Károly herceg napvilágra került pajzán telefonbeszélgetésére Camillával, aki akkoriban még csak a szeretője volt.

Bár az elmúlt években sokat változott a királyi család, köszönhetően a fiatalabb generációnak, vannak olyan helyzetek, amik még 2018-ban is rém kellemetlenül érintik a leghíresebb uralkodói családot. És itt most nem arról van szó, hogy az ok nélkül vaskalaposnak beállított II. Erzsébet verné a vészharangokat Meghan Markle édesapjának viselkedése miatt. Az uralkodónak meg sem kell szólalnia ahhoz, hogy a királyi család életét kicsit is jobban ismerők, ezen a ponton már felszisszenjek és megállapítsák: ez bizony kínos.

Történt ugyanis, hogy Meghan Markle édesapja, az esküvő előtt öt nappal úgy döntött: mégsem vesz részt Harry herceg és a lánya esküvőjén, vagyis nem kíséri Meghant az oltárhoz. A férfi arra hivatkozott, hogy szívrohama volt, amiből nehezen tud felépülni, valamint nem szeretne szégyent hozni a lányára, vagy a királyi családra. Döntésében szerepet játszott az is, hogy az elmúlt hetekben fotósokkal kötött üzletet (természetesen egy vagon pénzért), hogy kamu lesifotókat készítsenek róla. Ezt el is ismerte. Alig 24 órával Thomas Markle bejelentése után, a férfi már arról beszélt, hogy mégis elmegy az esküvőre, és oltár elé vezeti a lányát. Alig telt el 8 óra és Thomas Markle ezt az állítását is visszavonta, majd közölte, hogy bevonul a kórházba, ahol megoperálják.

Harry barátai szerint, a házasságra készülő herceg önmagát hibáztatja az eseményekért.

Azt vallja, egyszerűen szomorú, hogy ilyen árat kell fizetnie annak, aki bekerül a királyi családba.

Függetlenül attól, hogy mennyire hiszünk Meghan Markle őszinte szerelmében, vagy, hogy mennyire szimpatikus nekünk a sorozatsztár, ebben a helyzetben lehetetlen nem sajnálni Harry herceg menyasszonyát. A korábban színésznőként dolgozó, elvált nő jelenleg csak az édesanyjára számíthat, akit alig pár napja mutattak be a királynőnek. Ha mindez nem lenne elég, akkor megérkeztek Londonban Meghan azon rokonai, akiket nem hívtak meg a ceremóniára.

Hogy akkor mégis minek repültek Angliába? Természetesen azért, hogy olcsó bulvárlapoknak árulják el a család titkait.

Úgy tűnik azonban, hogy az egész cirkusz mögött egyetlen ember áll, ez pedig Meghan Markle féltestvére, Samantha, akivel már 10 éve nem beszélt a jövendő hercegné. Samantha volt az, aki rávette apjukat a kamu lesifotókra, ő az, aki fillérekért kiárusítja a család történeteit, nem törődve azzal, hogy erre az apja egészsége és rámegy. A legnagyobb probléma, amit a brit lapok is boncolgatnak, hogy a Kensington-palota titkársága nem kezelte profin ezt az esetet.

Miért kellett az utolsó percre hagyni Meghan Markle szüleinek a felkészítését az esküvőre?

Nem sértünk meg azzal senkit, ha kimondjuk, hogy az a család, ahonnan Meghan jött, és az ahová beházasodik, két teljesen más világ. Így pedig érthető, hogy a családtagokat fel kell készíteni arra, ami rájuk vár. Talán a Meghan szülei már az eljegyzés után teázhattak volna egy jót a Middleton család tagjaival, akik megoszthatták volna a tapasztalataikat. És bizonyosan II. Erzsébetnek sem lett volna ellenére, hogy Thomas Markle egy, a királyi család által kijelölt asszisztenst kapjon az esküvő előtti hónapokban. A valóság az, hogy mindez Harry herceg irányítása alatt történt, a királynő nem szólt bele unokája esküvőjébe, és az előkészületekbe, most pedig ennek issza meg mindenki a levét.

A történet azért is érdekes, mert a botrány, a királyi család fiatalabb generációjának egyik tagjával történik. Arról a generációról beszélünk (Vilmos, Harry, Eugénia, Beatrix, Zara, Peter...), akik már szerelemből választanak maguknak párt, ami talán nem véletlen, hiszen szüleik, mind-mind elvált emberek. Sokan nem számítottak ilyen horderejű drámára, ugyanakkora ne felejtsük el, hogy Harry hercegről beszélünk, akit imád a média, és aki egy amerikai, elvált színésznőt vezet az oltár elé, ami tripla ok arra, hogy az angol és az amerikai bulvárlapok is darabokra szedjék őket. Ugyanakkor az egész cirkusz méltatlan a királyi családhoz.

Károly herceg kisebbik fia, láthatóan nem higgadtan, hanem heves érzelmei által vezérelve hoz döntéseket, ahogyan az sok, nem túl szerencsés helyzetben az édesanyja is tette.

Így, vagy úgy, de voltak már hasonlóan nagy botrányok a jelenlegi brit uralkodói család életében. Az esküvőt úgyis megtartják. A kérdés már csak az, hogy mi lesz ennek a házasságnak a vége...