Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

Három titok a tökéletes pulykagrillezéshez

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ha kellemesen szaftos eredményre vágyunk, nem árt néhány trükköt ismerni, amivel megelőzhető a hús kiszáradása.

A pulykahús ezerarcú alapanyag. Semleges íze, élvezetes állaga nagy játékteret ad a háziasszonyoknak: akárhogyan is fűszerezzük, bármivel párosítjuk, az eredmény finom és harmonikus. Grillezése azonban igényel némi odafigyelést.

1. titok: Az alapanyag

Minden ételhez értő, igényes ember szerint az első és legfontosabb szabály a minőségi alapanyag. Már a régiek is tudták, hogy olcsó húsnak híg a leve… Bizony a vágóállat jóléte kihat húsa minőségére. A kiváló táplálék, az állatbarát tartás nagyon fontos. Kerüljük el a rossz körülmények között nevelkedett szárnyasból készült jellegtelen, rossz aromájú húst! Válasszunk minőségi védjeggyel ellátott terméket, melynek eredetét nyomon követhetjük. A Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi védjegyes. Az ilyen termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. Kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

2. titok: Indirekt grillezés

Igazán szaftos, megfelelő állagúra sült húst csak az készíthet, aki rutinosan bánik a hőforrással és a grillező készülékkel. Fontos a precizitás és az odafigyelés. Ehetőt grillezni mindenki tud, de tökéleteset kevesen. A direkt hő nem való a pulykának, mivel a szárazabb húsok közé tartozik, ezért gyengédebb eljárással kell elkészíteni. Ez az úgynevezett indirekt sütés, mikor az alapanyag nem közvetlenül a parázsló hőforrás vagy a láng fölé kerül, hanem attól oldalra. Így 150–200 fokon sül. Ezt az ideális hőmérsékletet könnyedén elérhetjük, ha a parazsat kör alakban a grill lap oldalára húzzuk és középre helyezzük a sütnivalót. Le is fedhetjük a grillkészüléket, így a meleg levegő és a pára körüljárja az ételt. Nem szabad gyakran nyitogatni a fedelet, mert az ingadozó hőmérséklet nem tesz jót a húsnak!

3. titok: A csepptálca

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya pulykagrillezésnél mindig beveti szuperfegyverét, a csepptálcát. „Érdemes csepptálcát tenni a sülő húsok alá, hogy felfogjuk a kioldódó zsírt és húslevet. Ezt felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, alaplevekhez és locsolgatáshoz- magyarázza Gabi.- Vagy akár vissza is locsolhatjuk az elkészült húsra. A pulya igazi jolly joker a grillezésnél. Egészséges, nagyszerűen társítható akár más húsokkal is, változatosan fűszerezhető. Ha megfogadjuk a trükköket, a kiszáradásától sem kell tartanunk.”

Kép

Receptajánló:

Pulykamell bazsalikom pesztóval, pirított fenyőmaggal, kevert salátával

Hozzávalók 4 főre:

4 szelet pulykamell,
olívaolaj
só, bors

A pesztóhoz:

2 marék friss bazsalikom
1 kis marék fenyőmag
1,5 dl olívaolaj
só, bors

A körethez:

salátamix
koktélparadicsom
1 kis marék fenyőmag
olívaolaj
balzsamecet

Elkészítés:

A húst befűszerezzük, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A pesztóhoz a hozzávalókat késes aprítóban összemixeljük. 
A húst a pesztóval meglocsolva, 
a salátával együtt tálaljuk.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Építs izmot húsból!
Tovább olvasok
Meghan Markle-t már nem látjuk a szülésig?

Sussex hercege és hercegnéje körül elindultak a találgatások: vajon Meghan Markle múlt hétfői nyilvános megjelenése az utolsó volt a szülés előtt? Elérkezett volna a szülési szabadság ideje? Hogyan csinálta Kate Middleton? Egyáltalán: hogyan mehetsz szülési szabadságra, ha a főnököd a férjed nagymamája, foglalkozása szerint: királynő?

Videó: Kovács Ági válaszol az Instagramon feltett kérdéseitekre

Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó már tíz éve abbahagyta az élsportot, de a mai napig gyerekek úszásoktatásával foglalkozik. Ha valaki tudja, mitől lehet felismerni a tehetséget, akkor ő az, de ettől még óvatosan fogalmaz. Azért azt is elárulja, hogy fel szokták-e ismerni az utcán.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem