Zenész szeretnél lenni, kisfiam? Nem nyert, arra is képesek a robotok!

robot,videó,robotika,foglalkozások,gyerekek,vicces Forrás: unsplash
A John Oliver show az HBO egyik gyöngyszeme, ott láttuk ezt a bejátszást, melyben gyerekeket kérdeztek arról, hogy milyen foglalkozást választanának, s vajon tartanak-e a robot munkás konkurrenciától. És ebből valami nagyon vicces végeredmény sült ki.

Gondolkoztál már azon, milyen foglalkozásokat vehetnek át legegyszerűbben robotok? És milyen munkák során nem helyettesítheti egy gép az embert? A fanyar humoráról híres tévésztár, John Oliver ezeket a kérdéseket járta körül 5-6 éves korú gyerekekkel társalogva. Az automatizáció nem áll meg, fel kell készítenünk az ifjúságot arra, hogy sokkal rugalmasabban kezeljék a pályaválasztást, mint mi tettük – állítja Oliver a videó felkonfjában. A műsorvezető aztán arról faggatta a gyerekeket, milyen karriert szánnak magunknak. Feltaláló, ápolónő, zenész, balerina, divattervező, illetve olyan személy, aki tűzbe hozza az embereket – hangzottak a válaszok. Aztán Oliver azt kérdezte, aggódnak-e hogy a robotok elhappolhatják előlük a munkát. A nemleges válaszra cinikusan reagált: hát pedig hosszú távon nem ártana számolni ezzel. A showman a továbbiakban is kitartóan zrikálta a srácokat, habár a végén ő is megkapta a magáét, mikor az egyik kislánynál rákérdezett vajon a helyére léphetne-e egy robot a műsorgyártásban....

Egy kis ízelítő a gyerekek és a műsorvezető párbeszédéből:

Mondj néhány munkát, és elmondom, hogy szerintem egy robot képes-e azt csinálni, vagy sem, oké?

Rendőr!

A robot ezt simán megcsinálja, erről szól a Robotzsaru.

Tűzoltó

Robot tömlővel, igaz?

Valószínűleg nagyon rossz lenne egy kosárlabdázó robot!

A robotok kifejezetten jól tudnak kosarazni!

Én határozottan gyorsabb vagyok, mint egy robot - állítja az egyik kissrác.

Csak hogy tud, határozottan nem vagy az - vágja rá a showman.

Az egész persze arra megy ki, hogy felhívják a nézők (és a gyerekek) figyelmét: a jövőben az önálló gondolkodás, a kreativ problémamegoldás és az innovációs szellem a nyerő, a nem rutinszerű feladatvégzés, valamint a fejlett szociális érzék. Ezekben érdemes gondolkodnia mindenkinek, aki nem akar magának robot vetélytársakat. Az a rész, amikor mindezt nyelvtörő kifejezések formájában a kicsik szájába adja Oliver, különösen szórakoztató.

Ha további vicces gyerekszövegeket szeretnél olvasni, nézd meg ezt a galériát is: