A gyerekelhízás okai: mivel etetjük egész pontosan a gyerekeinket?

gyerekelhízás,gyerek elhízás,burgonyacsipsz,gyerekelhízás okai Forrás: Getty Images
Mik azok az ételfajták, amik a gyerekelhízást okozzák? Ennek a felderítésére végeztek kutatást, és az eredmény összetettebb, mint gondolnánk.

A gyerekek egyre híznak, egyre hajmeresztőbbek a mutatók a világ fejlettebbik részén (és így Magyarországon is). Ennek természetesen a marketing is az oka: hiába tiltották ki a csoki- és üdítőautomatákat az iskolákból, a gyerekek és szüleik szemében még mindig a kóla a sztenderd választás uzsonnára a nyers sárgarépa helyett. Nem tiltja törvény, hogy gyorséttermek nyíljanak iskolák közelében, és a magyar iskolákban a kezdő angolórákon a Pizza Hut Songot tanítják a gyerekeknek.

De milyen ételek társíthatók egész pontosan a gyerekek elhízásához?

Erre a kérdésre kereste a választ néhány éve a szingapúri Duke–National University kutatócsoportja, amely átvizsgált egy, 90-es évek óta zajló angliai kutatást, amely 1991-92-ben született ember és családjának egészségi, szociális és oktatási körülményeit vizsgálja. A szingapúri kutatók közel ötezer alany adataiba néztek bele, akik 7, 10 és 13 éves korukban három napon át táplálkozási naplót vezettek, valamint rögzítették a magasságukat, testtömegüket és azt is, hogy mennyit mozogtak ezeken a napokon. A vizsgálatot végzők megnézték, hogyan változott a gyerekek testtömegindexe az életkoruk átlagához képest.

gyerekelhízás,gyerek elhízás,csipsz hizlal,burgonyacsipsz,gyerekelhízás okai
Forrás: Getty Images
A burgonyacsipsz az egyik legveszélyesebb, gyerekelhízáshoz köthető élelmiszer.

Az összehasonlítás során azt találták, hogy azok a gyerekek híztak sokat három év alatt, akik több vajat és margarint, rántott halat és szárnyast, burgonyacsipszet, feldolgozott húst, hasábburgonyát, édességet és cukros italokat fogyasztottak. Érdekes módon az olajos magvak is ide tartoztak, amelyek egészséges összetevőkkel rendelkeznek ugyan, de magas a kalóriatartalmuk. Akik pedig az egészséges testtömegnél maradtak, roston sült szárnyast, teljes kiőrlésű gabonát és magas rosttartalmú gabonapelyhet ettek.

Úgy találtuk, hogy a burgonyacsipsz az egyik legfontosabb elhízást elősegítő faktor a fiatalok körében. A burgonyacsipsz magas energiatartalommal bír (100 gramm 383-574 kcal-t tartalmaz), ugyanakkor nem biztosít megfelelő jóllakottságérzetet, mégis elterjedt nassolnivaló

– állítják a kutatásból készült tanulmány szerzői, akik a burgonyát egyébként egészséges hozzávalóként tüntetik fel, amennyiben nem zsírban sül.

A burgonyacsipsz, a cukorral édesített üdítők és a feldolgozott húsok a felelősek az elhízásért a felnőttek körében, állítja egy másik tanulmány, amelyet 2011-ben végeztek 120 000 felnőttnél. Ebben az értekezésben a fentiekkel ellentétben azt írják, hogy azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztottak burgonyát, sőt vörös húst, több súlyfelesleget szedtek magukra, mint azok, akik ezekből kevesebbet ettek.

Te jóságos ég... nézd meg ezt a galériát is!