Top 5 gluténmentes sütirecept

Borítókép: Top 5 gluténmentes sütirecept
Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

Amíg valaki nem küzd gluténérzékenységgel, addig igen nehezen tudja elképzelni, hogy vannak, akik nem nassolhatnak büntetlenül, egészségügyi következmények nélkül az ünnepi desszertekből, édességekből. Pedig a karácsonyi időszakban, meg persze más ünnepek alkalmával is igazán gondolhatnánk gyakrabban rájuk, és minden alkalommal készíthetnénk legalább egy olyan finomságot is, ami nem tartalmaz glutént. Ha azt gondoljátok, hogy a gluténmentes sütik nem lehetnek olyan ízletesek, mint a simák, esetleg jóval nehezebb elkészíteni őket, akkor tévedtek.

Vannak ugyanis olyan gluténmentes édességek, amelyek öszállítása még kevesebb időt is vesz igénybe, mint klasszikus társaiké, sőt még azok is el tudják készíteni, akik amúgy nem túl gyakran szoktak megfordulni a konyhában. Ebben a cikkben az öt kedvenc gluténmentes sütireceptünket vonultatjuk fel, hogy nektek is legyen miből válogatni és alkotni az ünnepekre.

Elkészítési idő: 25 perc
2-4 személyre
Gluténmentes kétszínű teasüti
Hozzávalók
  • 56 g közepesen édes gluténmentes csokoládé
  • 28 g zsíros habtejszín
  • 280 g gluténmentes lisztkeverék (plusz 18 g tartalék)
  • 1 tk xantángumi
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/8 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 150 g kristálycukor
  • 154 g sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 és 1/2 tk vaníliakivonat
  • 1 felvert tojás
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Készíts elő két egyforma méretű sütőpapírt és tedd félre.
2. lépés
A felkockázott csokit és a habtejszínt tedd 1-2 percre a mikróba és olvaszd őket össze. Nézd meg fél percenként, keverd át, amíg kellően nem elegyednek.
3. lépés
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, xantángumit, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót jó alaposan. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a felvert tojást és a vaníliakivonatot. Addig keverd elektromos habevrővel, amíg homogén nem lesz.
4. lépés
Ha már összeállt a tészta, gyúrd át kézzel és válaszd szét két egyforma méretű labdára. Az egyiket tedd vissza a tálba és keverd hozzá az olvadt csokoládés masszát. Ehhez add még hozzá a plusz félretett 18g lisztet, hogy ne legyen nyúlós a tészta.
5. lépés
Tedd minkét labdát egy-egy külön sütőpapírra és nyújtsd őket sodrófával mutatóujjnyi vastagságúra és hasonló formájúra.
6. lépés
Ha ez megvan, tedd az egyik tésztát a másikra, a felül levőről húzd le a sütőpapírt és az alsó papírral tekerd fel a tésztát tekercs formájúra. Az így kapott tekercset tedd 10 percre a fagyasztóba, hogy gyorsan lehűljön.
7. lépés
Amikor lehűlt a tészta, tekerd ki a papírból, a másik papírt tedd a tepsibe, a tésztából pedig egy éles késsel vágj kis kör alakú szeleteket. Helyezd el a tespin és mehet is a sütőbe. Süsd adagonként 8 percig, majd vedd ki a sütőből és tedd őket egy rácsra hűlni.
Elkészítési idő: 1 óra
8 főre személyre
Gluténmentes málnás csokitorta
Hozzávalók
  • 380 g apróra vágott csokoládé
  • 170 g sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 5 tojás
  • 227 g cukor
  • 1 tk cukor
  • 2 marék málna (díszítéshez)
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, egy kapcsos tortaforma aljába helyezz sütőpapírt, kend körbe vajjal.
2. lépés
A csokoládét olvaszd össze a vajjal egy serpenyőben, de ne forrald fel! Húzd félre a tűzről és szitáld bele a kakaóport, majd add hozzá a vaníliakivonatot. Hagyd hűlni 10 percig.
3. lépés
Amíg hűl a keverék, adidg a tojásokat mixeld keményre robotgépben a cukorral és a csipet sóval. Legyen nagyon kemény, ehhez használd a legmagasabb fokozatot legalább 6 percig.
4. lépés
Ha kész va, add hozá óvatos kevergetés mellett a sepenyő tartalmát. A kész masszát öntsd a fomába és süsd 42 percig.
5. lépés
Ha kivetted a sütőből, azt tapasztalhatod, hogy a teteje be fog esni, ne ijedj meg, ez normális. Hagyd teljesen kihűlni, majd kicsit nyomkodd le a szélet is egy fakanállal, hogy egyforma magas legyen a tészta, mielőtt kiszabadítod a formából.
6. lépés
Fordítsd ki fejjel lefelé egy tányérra, húzd le az aljáról a sütőpapírt, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss málnával a tetejét.
Elkészítési idő: 4 óra 20 perc
30 db lesz belőle személyre
Gluténmentes grapefruitos vanília trüffel
Hozzávalók
  • 255 g fehércsokoládé
  • 80 ml zsíros habtejszín
  • 1 grapefruit reszelt héja
  • 57 g sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 3 tk grafpefruit lé
  • porcukor (a hempergetéshez)
1. lépés
Vágd apróra a fehércsokoládét és tedd bele egy olyan tálba, amiben gőz fölött tudod majd megolvasztani.
2. lépés
A habtejszínt tedd egy serpenyőbe, add hozzá a grapefruit héjat és kezdd el melegíteni. VIgyázz, hogy forrjon fel, ha elég meleg és összeelegyedett, húzd le a tűzről.
3. lépés
Egy lábos forrásban levő víz fölé tedd a fehércsokis tálat és add hozzá a vajat, majd kezdd el kevergetni. Ügyelj rá, hogy a víz ne érje el az edényed alját.
4. lépés
Tedd az elegybe a grapefruit levet és a kikapart vaníliarúd belsőt., majd add hozzá a serpenyő tartalmát is. Ha homogén lett, vedd le a tűzről és tedd 4 órára hűtőbe.
5. lépés
Egy teáskanál segítségével adagold a golyókhoz való masszát, gyúrj belőlük kis labdákat és gyorsan forgasd bele őket porcukorba. Tálalás előtt legalább 5-10 percre tedd őket hideg helyre, mert hamar lepuhulnak a melegtől.
Elkészítési idő: 45 perc
2-4 személyre
Gluténmentes brownie süti
Hozzávalók
  • 110 g vaj
  • 225 g cukor
  • 150 g gluténmentes lisztkeverék
  • 75 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojás
  • 1/4 tk só
  • 1/2 tk sütőpor
  • 110 g porcukor
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra! Keverd habosra a vajat a cukorral, majd ezután fokozatosan add hozzá a lisztet, a kakaót, a tojásokat, sót és sütőport.
2. lépés
Jól dolgozd össze masszává, ha kell, akkor kézzel is segíts még egy kicsit rá, hogy összeálljon. Takard le a tálat valamivel és tedd 20 percre a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a tészta.
3. lépés
Ha kivetted a hűtőből, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd egy evőkanál segítségével mérj ki egyforma adagokat a tésztából.
4. lépés
Ha kivettél egy kanállal, tedd a kezedbe és formálj belőle kis labdákat.
5. lépés
Tedd egy kis tálba a porcukrot és forgasd meg benne egyesével a labdákat.
6. lépés
Tedd a labdácskákat a tepsire és nyomkodd le őket egy villával úgy, hogy nagyjából egy hüvelykujj vastagságúak legyenek.
7. lépés
Süsd 13-15 percig 190 fokon, majd tedd ki néhány percre egy rácsra hűlni. Már csak pár perc és fogyasztható is.
Elkészítési idő: 1 óra
4 személyre
Gluténmentes mandulás almatorta
Hozzávalók
  • 125 g vaj
  • 75 g kókuszvirág cukor
  • 2 tojás
  • 50 g gluténmentes lisztkeverék
  • 1/2 tk sütőpor
  • 3 alma
  • 50 g szeletelt mandula
  • porcukor (szóráshoz)
  • 100 g őrölt mandula
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Vegyél elő egy 20 cm átmérőjű kapcsos sütőformát, az aljára helyezz sütőpapírt, a lelógó részeket vágd körbe ollóval, a forma belső felét pedig vajazd ki.
2. lépés
Vágd az almákat negyedekre, vedd ki a közepüket, majd minden szeletet vágmég hosszában 2-3 vékony szeletre.
3. lépés
Verd fel habosra a cukrot a vajjal, majd egyenként adagold hozzá tojásokat folyamatos keverés mellett. Jöhet bele a liszt, a sütőpor és az őrölt mandula.
4. lépés
Ha kész masszát kaptál, kanalazd át a formába, tedd a tetejére az almaszeleteket és mehet a sütőbe 30 percre.
5. lépés
30 perc után vedd ki és szórd meg a tetejét a szeletelt mandulával. Tedd vissza további 8-10 percre, míg a mandula megpirul a tetején.
6. lépés
Ha kész az édesség, hagyd teljesen kihűlni, majd szórd meg a tetejét porcukorral és szervírozd.

A receptek forrása: recipesworthrepeating.com; drizzld.com; lepetiteats.com; noshtastic.com; glutenfreeonashoestring.com)