Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept

Glutén- és laktózmentes mézeskalácsrecept
Forrás: glutenfreeonashoestring.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Pont olyan mint az eredeti recept, de ezt a mézeskalácsot glutén- és laktózmentesen étkezők is bátran fogyaszthatják.

Mivel a szűkebb családomban nincs senki, aki a gluténre vagy a laktózra érzékeny volna, mindig nagy fejtörést jelent számomra valaki olyat megvendégelni, aki bizony nem ehet ilyen összetevőket tartalmazó ételeket. Éppen ezért már egy ideje elkezdtem gyűjtögetni a bármikor előhúzható és viszonylag gyorsan el is készíthető glutén- és laktózmentesen készülő recepteket, most, karácsony derekán pedig adta magát a helyzet, hogy egy mézeskalácsos alap tésztát is kipróbáljak, hiszen minden évben sütök kis emberke-, hópehely- vagy csillagformákat, amiket aztán ki is díszítek. A most következő recept örömére szolgálhat a glutén- és laktózérzékenyeknek, mivel az íze szinte megkülönböztethetetlen az eredeti, búzafinomliszttel készült tésztától.

Glutén és laktózmentes változat készítésének lépései:

Recept
Elkészítési idő: 30 perc plusz hűtés 4 óra
4 személyre
Gluténmentes laktózmentes mézeskalács
Hozzávalók
  • 120 g laktózmentes vaj
  • 200 g barnacukor
  • 200 g akácméz (más virágméz is lehet)
  • 550 g gluténmentes lisztkeverék
  • 2-3 tk mézekalács fűszerkeverék
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 100 g porcukor (díszítéshez)
  • néhány tk hideg víz (díszítéshez)
  • ételszínezék (díszítéshez)
1. lépés
A vajat a cukrot és a mézet egy edény fölötti gőzön lassan megolvasztjuk, addig keverjük, míg homogén nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
2. lépés
A lisztet, sütőport, mézeskalács fűszerkeveréket, sót, kakaóport és a tojást összedolgozzuk, először a kézihabverő dagasztó kanalával, majd kézzel folytatjuk.
3. lépés
Hozzáadjuk a mézes keveréket és kézzel alaposan homogénre gyúrjuk a tésztát. Ha nagyon ragadósnak ítéljük, még egy pici liszttel segíthetünk rajta.
4. lépés
Kész masszát letakarjuk és legalább 4 órára, (de egy teljes éjszakára még jobb) hűtőbe tesszük.
5. lépés
Ha a tészta kihűlt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsire sütőpapírt teszünk. A tésztát egy gyúródeszkára szórt gluténmentes liszten átgyúrjuk, mutatóujj vastagságúra kinyújtjuk és elkezdjük kiszaggatni.
6. lépés
Ha a sütő elérte a kellő hőfokot, a középső rácsra tesszük és 10-12 percig sütjük a formákat.
7. lépés
Ha díszíteni akarjuk a mézeskalácsformákat, a porcukorhoz hideg vizet keverünk addig, amíg nyúlós anyagot nem kapunk. (Adagolhatunk hozzá pár csepp ételfestéket is, ha színes díszítést akarunk.)
8. lépés
A porcukros masszát nyomózsákba tesszük (a műanyag a legjobb), a száján kis rést vágunk és óvatos mozdulatokkal díszítjük a sütiket.
Tovább olvasok
Vajon ki a nagyobb művész: a természet vagy az organikus szobrász?

Oké, valószínűleg a természet, de amit annak kincseiből – ágakból és gallyakból –alkotott meg ez az úriember, az egészen lenyűgöző, sőt néha még megtévesztő is. Spencer Byles organikus szobraira nemrégiben bukkantunk rá, és annyira elképesztőnek találtuk őket, hogy most veled is megosztjuk!

Hivatalos bejelentés: ők a 2019-es Oscar-díjátadó jelöltjei

Végre bejelentették, kik a legnagyobb esélyesek az idei Oscar-díjátadón! Sajnos a Susotázs, a nagy esélyes magyar rövidfilm nem került a jelöltek közé.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem