Globális klímasztrájk a jövőért! Te csatlakozol?

globálisfelmelegedés,globális klímasztrájk,budapest,sztrájk Forrás: unsplash
Március 15-én klímasztrájkra lehet készülni Budapesten. A globális sztrájkot a svéd környezetvédelmi aktivista, a mindössze 16 éves Greta Thunberg kezdeményezésére rendezik meg közel 500 városban világszerte.

Greta azt látva, hogy a felelős politikai vezetők sorról sorra hoznak felelőtlen döntéseket – sőt nem is igazán hoznak érdemleges döntéseket a globális felmelegedés okozta klímaváltozás ügyében – transzparensekkel kivonult a svéd parlament elé. Hanyagolva az iskolát, napokig a szén-dioxid kibocsátás csökkentését követelte, majd egy idő után minden pénteken ugyanígy tett. Ebből inspirálódva és Greta előtt tisztelegve: Fridays for Future vagyis Péntekek a Jövőért nevet kapta ez a mozgalom.

Greta egyébként felszólalt az ENSZ-klímacsúcson, a davosi klímacsúcson, sőt Ted Talk előadást is tartott korábban. Mára már több százezer követője van facebookon és instagramon!

globális sztrájk,globális felmelegedés,klímaváltozás,greta thunberg
Forrás: Globális klímasztrájk a jövőért! - Budapest facebook
A globális klímasztrájk helyszínei világszerte

A mozgalomhoz március 15-én, pénteken 9:30 és 12:30 között a Facebook-esemény kiírása szerint a Batthyány téren lehet majd csatlakozni.

A szervezők arra kérik a résztvevőket – ami egyben Greta felhívásának tolmácsolása – hogy mellőzzék az erőszakot, a szemetelést, a rongálást, a gyűlölködést és a haszonlesést, valamint próbálják meg visszaszorítani a személyes ökológiai lábnyomukat is és hozzáteszik:

„Véletlen egybeesés, hogy itthon egy nagyon fontos nemzeti ünnepünkre esik a világtüntetés időpontja. Kokárda viselésével mi is megemlékezünk erről, mivel úgy gondoljuk, hogy a két esemény nem zárja ki egymást.”

Mi biztosan ott leszünk! És te?