Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs?
Hungarikum
A fröccs olyannyira hozzátartozik kultúránkhoz, hogy helyet is kapott – nélkülözhetetlen társával, a szikvízzel együtt – a Hungarikumok Gyűjteményében. Ezen belül is az agrár- és élelmiszergazdaság szakterületi kategóriában, hiszen ahogy az indoklásban is áll: „A fröccs több mint 50 féle fajtája – a bor és a szikvíz arányának és mennyiségének változtatásával – a magyar gasztronómia szerves része.” A fröccs tehát bor és szódavíz változó arányú keveréke, és mivel nagyjából ennyi a fröccs „receptje”, máris mindenki szabadon elkészítheti a saját verzióját. Nem mindegy azonban, hogy miből.
Szódával elmegy
Vagyis csakis azzal! Talán mondanunk sem kell, hogy a fröccs kizárólag szódavízzel lesz tökéletes, a szénsavas ásványvizek – a „menteseket” vagy a csapvizet pedig egyszerűen ne is említsük – soha nem tudják azt a „pezsgést” és ízvilágot adni, mint a szikvíz. Ha tehát nem szódavizet adnak a borhoz, az nem fröccs, és punktum. És ha már szóda, mindenképpen említsük meg Jedlik Ányos nevét is, aki először készítette el hazánkban a szikvizet 1826-ban.