Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs?

Borítókép: Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A fröccs olyan, akár a lecsó, vagyis egyrészt mindenképpen hozzátartozik a nyárhoz, másrészt pedig annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy a fröccsvariációk száma szinte végtelen. A fröccsözés „műfaja” újra közkedveltté vált, bárhol, bármikor jólesik, legyen az fesztiválozás, kerti parti, fűnyírás, baráti borozgatás, egy frissítő ital napközben vagy este a teraszon, de az év bármely szakában remek szomjoltó. Bár egyszerű az elkészítése, néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, hiszen a jó fröccs titka az alapanyagokban és a megfelelő fogyasztási hőmérsékletben rejlik. Íme néhány fröccskészítési tipp és fröccstípus, természetesen a hozzá illő borral.

Hungarikum

A fröccs olyannyira hozzátartozik kultúránkhoz, hogy helyet is kapott – nélkülözhetetlen társával, a szikvízzel együtt – a Hungarikumok Gyűjteményében. Ezen belül is az agrár- és élelmiszergazdaság szakterületi kategóriában, hiszen ahogy az indoklásban is áll: „A fröccs több mint 50 féle fajtája – a bor és a szikvíz arányának és mennyiségének változtatásával – a magyar gasztronómia szerves része.” A fröccs tehát bor és szódavíz változó arányú keveréke, és mivel nagyjából ennyi a fröccs „receptje”, máris mindenki szabadon elkészítheti a saját verzióját. Nem mindegy azonban, hogy miből.

Szódával elmegy

Vagyis csakis azzal! Talán mondanunk sem kell, hogy a fröccs kizárólag szódavízzel lesz tökéletes, a szénsavas ásványvizek – a „menteseket” vagy a csapvizet pedig egyszerűen ne is említsük – soha nem tudják azt a „pezsgést” és ízvilágot adni, mint a szikvíz. Ha tehát nem szódavizet adnak a borhoz, az nem fröccs, és punktum. És ha már szóda, mindenképpen említsük meg Jedlik Ányos nevét is, aki először készítette el hazánkban a szikvizet 1826-ban.

A CIKK FOLYTATÁSÁÉRT KATTINTS IDE!