Forralt bor kisokos – Ezt kell tudnunk róla

Borítókép: Forralt bor kisokos – Ezt kell tudnunk róla Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Ahogy egyre zimankósabbá válik a tél, és csökken a külső hőmérséklet, ugyanolyan mértékben nő bennünk a vágyakozás egy finom, illatos forralt bor után.

A téli időszak vásárainak alaphangulatát leginkább a forralt bor levegőben úszkáló fűszeres, fahéj- és narancsillata adja meg, de a legszuperebb érzés, amikor egy olyan lakásba érkezünk haza, ahol forralt bor illata úszik a levegőben, és valaki a kipirosodott orrunk alá tol egy gőzölgő bögrényit belőle. Azonban amennyire lélekmelengető lehet egy finom forralt bor, ugyanannyira el is lehet rontani, ha nem figyelünk néhány alapszabályra. Nézzük, melyek is ezek!

Kezdjük az alapoknál, vagyis a minőség az első!

Forralt bort – akárcsak bármilyen más italt vagy ételt, amit elfogyasztunk – megfelelő alapanyagból készítsünk, azaz minőségben ne ismerjünk tréfát! Ahogy a borral történő főzés esetében, úgy a forralt bor készítése során is tartsuk szem előtt, hogy az a bor, amelyik a poharunkban önmagában fogyasztva kívánnivalót hagy maga után – például kellemetlen az illata, az íze, dugós vagy más borhibája van –, forralt bornak sem alkalmas. Ezek a problémák ugyanis hő hatására sem tűnnek el a borból, és még a markáns fűszerezés vagy édesítés sem fedi el őket. Forralt borhoz tehát mindig tiszta ízű és illatú bort válasszunk, természetesen nem szükséges drága és értékes tételeket felhasználni erre a célra, viszont kerüljük a gyanús kinézetű, feltűnően olcsó, bizonytalan eredetű borokat.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!