Ha jót akarsz magadnak, ezt a fokhagymásvaj-receptet te is elkészíted!

fokhagyma,vaj,recept,fokhagymás vaj,fokhagymásvaj-recept Forrás: Nóri/Éva magazin
A fokhagymás vajat nagyon könnyű összedobni, és ha előre betárazol belőle egy-két adaggal, akkor pillanatok alatt feldobhatod vele a legegyszerűbb fogásokat is. Úgyis mondhatnám: kis energiabefektetés neked, de óriási löket az ételeidnek!

Én személy szerint imádom a fokhagymás vajat, ezért rendszerint mindig tartok belőle egy-két adaggal a hűtőnkben és/vagy mélyhűtőnkben. Korábban egy egyhetes koppenhágai látogatásom alkalmával szinte minden nap ezt ettünk reggelire a barátaimmal némi friss bagett kíséretében. Azóta ez az egyik legkedvesebb csemegénk itthon is, amit reggelire, vacsorára vagy akár ebédre is szívesen fogyasztunk.

A vajas bagett elkészítése nem nagy ördöngösség, ha van otthon fokhagymás vajad, amiből dolgozhatsz: a bagetteket be kell vagdosni egy késsel, mintha csak felszeletelni akarnád, de mindezt úgy, hogy csak kisebb bevágásokat, zsebeket ejtesz rajta, ahová aztán a felszeletelt jéghideg vajat teszed. Ezután már csak be kell dobnod a sütőbe pár percre.

A bagett ropogós aranybarna kérge a puha, forró belsővel és az olvadt, szuperízes vajjal maga a mennyország!
recept,vaj,fokhagyma,fokhagymás vaj,fokhagymásvaj-recept
Forrás: Nóri/Éva magazin
A fokhagymás vaj receptjét megtalálod a galériánkban!

De ezt a vajat nem csak pékárukkal tanácsos ám fogyasztani, hanem főzéshez is érdemes használni, mert, mint mondtam, a legegyszerűbb harapnivalókat is feldobhatod a segítségével. Tökéletesen illik például frissen kifőtt tagliatelléhez, tortellinihez vagy raviolihoz – igazából bármilyen tésztához –, rizottóhoz, halhoz vagy húshoz, párolt vagy grillezett zöldségekhez, de még egy egyszerű héjában sült burgonyához vagy krumplipüréhez is.

Ami fontos: ha fokhagymás vajat vagy akár sima zöldfűszeres vajat adnál az ételhez, azt mindig utólag tedd meg, hiszen a vaj íze és krémessége így érezhető leginkább!

De térjünk is vissza ehhez a fokhagymásvaj-recepthez. Számtalan pozitívuma mellett én még azt is imádom benne, hogy a vaj–fokhagyma alapkombinációt úgy variálhatod kedved szerint, ahogy csak szeretnéd. Én mindig csempészek például bele egy kis zöldfűszert: petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, metélőhagymát vagy rozmaringot. Ezeket annak függvényében használom aztán fel, hogy épp mit főzök. A sült húsokhoz a rozmaringos és a kakukkfüves változat szerintem a legjobb, ahogyan a tésztákhoz véleményem szerint a bazsalikomos és a petrezselymes a legütősebb, persze ez csupán ízlés dolga. Ezekkel a fűszerekkel már önmagában is isteni lenne a végeredmény, de én szoktam még csavarni rajtuk egyet. Két titkos összetevőm is van, amit még előszeretettel talicskázok bele a fokhagymásvaj-receptembe: az egyik az ütős chili, a másik pedig, ami az egészet frissebbé és pikánsabbá teszi, a citrom. Ennek érdemes levét és reszelt héját is használni a tökéletes végeredmény érdekében. Csak zárójelben jegyzem meg: ez fűszeres vaj grillezett kukoricára kenve komoly függőséget okoz!

De nem is szaporítanám tovább a szót, inkább mutatom a fokhagymás vaj receptjét!

Ha nem ennétek meg egy hét alatt, vagy nagyobb menyiségben készítenéd el, hogy a jövőben bármikor elő tudd kapni a hűtőből, porciózz ki adagokat egy alufóliára, majd hengergess belőle rudakat. Az így elkészült vajcsomagocskák hónapokig elállnak a mélyhűtőben és szükséged lenne belőlük egy adagra, akkor csak bele kell mártanod egy kést meleg vízbe, majd levágnod egy akkora darabot a megfagyott vajból, amekkorára éppen szükséged van.