Plusz egyhavi jövedelmet kapunk idén

fizetés,bérnövekedés,szakszervezetek,jövedelem,túlóra,pénz
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Á

Átlagosan 10 százalék feletti mértékben nőnek a fizetések a versenyszférában, de a legrosszabb esetben is 8-9 százalékos lehet a további felzárkózás 2018-hoz képest – így nyilatkoztak a Magyar Nemzetnek a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek. Túlórakereten felüli, rendkívüli munkavégzésről eddig nem érkezett jelzés a szakszervezetekhez.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi bért alapul véve, idén pluszban kicsivel több mint egy hónapnyi fizetésnek megfelelő összeget kapunk.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy a legtöbb helyen 10 és 15 százalék között nőnek jellemzően az új üzleti évtől a keresetek, ám olyan cégekkel is találkoztak, ahol csak 3-5 százalékos vagy akár 20-22 százalékos fizetésfelzárkóztatást is bevetnek a munkáltatók. Mészáros Melinda azt is hozzátette, hogy továbbra sem tudnak olyan cégről, amely a kollektív szerződés módosítását kezdeményezte volna, akár a korábbi egy évnél hosszabb munkaidőkeret bevezetése, akár a túlórakeret megemelése érdekében. A Ligához nem érkeztek jelzések az önkéntes, munkaadó és munkavállaló között létrejött, kötelezően elrendelhető túlórakereten felüli rendkívüli munkavégzés bevezetéséről sem.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke, Buzásné Putz Erzsébet hozzátette, hogy a béremelésnél a munkaerő megtartása kiemelt szempont. A tendenciák szerint a legtöbb helyen 10 százalék feletti bérmegállapodást sikerült elérni, ugyanakkor van, ahol alacsonyabb mértékű, 6-8 százalékos lesz az idei emelés.

Olvasd el ezt is!

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára reálisnak tartja a 10 százaléknál magasabb keresetemelést. Mint mondta, több nagy cégnél, ahol erős volt a szakszervezeti követelés, akár 18 százalékos felzárkóztatást is kaptak a dolgozók.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke kiemelte: az alacsonyabb keresetű munkakörökben nagyobb a felzárkóztatás, ezzel záródnak a jövedelmi különbségek, amely hazánkban az uniós átlagnál magasabb. A nagyobb fizetések célja elsősorban a munkaerő megtartása, ám a felzárkózó bérek lehetőséget adnak a ma külföldön élőknek a hazatérésre, esetleg kevesebben gondolkodhatnak külföldi munkavállaláson.

Forrás: MTI

Olvasd el ezt is!

MTI

Tovább olvasok
5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Most aztán tesztelheted, mit tudsz Kossuth Lajosról

Éppen 125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos. Emlékszel még, mit tanultál róla az iskolában?

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem