Finnországban a gyerekek -17 fokban és derékig érő hóban is bringával járnak iskolába

finnország,gyerekek,iskola,kerékpár,hó Forrás: Twitter
Az időjárás nem akadályozza a szülőket abban, hogy kerékpárral küldjék a gyerekeiket iskolába (méghozzá önállóan). És ez még nem minden.

A téli biciklizés igenis lehetséges, ha megfelelően megtervezi az ember, illetve biztosított a megfelelő önkormányzati támogatás, legalábbis ez a tanulság szűrhető le az Oulu nevű 200 ezres finn város mindennapjaiból. Oulu Észak-Finnországban található, és ezek a viszonyok azért még a délebbre élő finnek számára is meglepőek. Ezt onnan lehet tudni, hogy a fotókat egy tanulmányúton készítette Pekka Tahkola mérnök, amelynek során a város délebbről jövő és nyilván kevésbé zord időjárási körülmények közt élő finneket látott vendégül.

„Meglátogattunk néhány iskolát, beszéltünk tanárokkal és igazgatókkal. A legtöbb iskolába a gyerekek gyalog vagy kerékpárral közlekednek” – nyilatkozta egy környezetvédelmi portálnak Tahkola.

finnország,iskola,tél
Forrás: Twitter

Ebbe az iskolába 1200-ből 1000 gyerek kerékpárral jár, ha esik, ha fúj. „100-150 gyalog, a többiek sílécen, szánkón vagy autóval” – kommentálta a mérnök ezt a fotót a Twitteren.

A legtöbb kommentelő főleg azon áradozott, hogy a gyerekek még csak le sem zárják a bringájukat.

– írta egyikük.
finnország,gyerekek,kerékpár
Forrás: Twitter

(Ez egyébként Magyarországon is szokott így lenni kisebb faluközösségekben, de Észak- és Nyugat-Európa országaiban nagyobb városokban is teljesen mindennapos.)

A holland gyerekek is egyedül járnak ám iskolába – a galériából kiderül a titok: