Megsütöttem Ferenc pápa kenyerét – picit módosítottam a recepten

Borítókép: Megsütöttem Ferenc pápa kenyerét – picit módosítottam a recepten Forrás: Kalmár Virág
Azért itt van az eredeti is a kedvetekért. A lisztet nem könnyű beszerezni a kenyérhez, ezért másik fajtát használtam, mint ami Ferenc pápa szakácskönyvében szerepel, de szerintem az is legalább olyan finommá teszi a cipót.

Nemrég jelent meg a Ferenc pápa asztalánál című könyv, amit picit kételkedve vártam, hisz nem gondoltam, hogy gasztronómiai vonalon sokat tudna mondani. Ezzel szemben kiderült, hogy mivel apai ágon olasz származású argentínai, ráadásul élelmiszervegyésznek is tanult, nagyon is fontos szerepet játszik az életében az étkezés.

Az egészséges, minőségi étkezés. Most könyv jelent meg a témában, amelyből kiderülnek ilyen apró részletek, mint például hogy

  • a Vatikánban a menzán étkezik a többiekkel együtt, és híres arról, hogy a tálcáját épp úgy viszi vissza mint a többiek…
  • imádja a pizzát, rendszeresen rendel is a Vatikán számlájára a környékbeli hajléktalanoknak
  • sőt, 2016-ban, Kalkuttai Teréz anya szentté avatásán több száz önkéntes, valamint Nápoly leghíresebb pizzasütőjének a segítségével több ezer rászorulónak szervezett pizzaebédet.
  • A könyvet Roberto Alborghetti olasz újságíró írta. Roberto, Ferenc pápa egyik lelkes életrajzírója olyan történeteket mesél el, amelyből egy eddig ismeretlen pápa képe rajzolódik ki. A könyv tartalmát a Vatikán szakemberei ellenőrizték.
ferenc pápa,ferenc pápa kenyere,ferenc pápa hívei,ferenc pápa szakácskönyve
Forrás: Kossuth Kiadó
Ferenc pápa és a hívek
  • A pápa maté teát iszik, a könyvben az is szerepel, hogyan kell jól elkészíteni ezt a teát, és megtaláljuk az egyik kedvenc maté teás tortájának a receptjét is.

A több mint 200 oldalas könyvben mindössze 40 recept található, viszont olyanok is felbukkannak köztük, mint az eredeti piemonti mogyorótorta, a genovai töltött dagadó, az ecetes paprika vagy a spagetti húsgombóccal. És nagyon sok kedves történet az életéről, illetve az étkezésről (és az éhezésről) vallott nézeteiről. A könyvből nem maradhatott ki a kedvenc kenyerének receptje és kenyérhez való viszonya sem.

Jó hír a gyerekeknek, hogy Ferenc pápa szerint igenis lehet beszélgetni evés közben, sőt ahogy ő mondja:

Az a család, amely sosem étkezik együtt, nem beszélget az asztalnál, hanem tévét vagy az okostelefont nézi, nem teljes család.
Ferenc pápa

Most pedig következzen az egyik leggusztább recept Ferenc pápa szakácskönyvéből, amelyet magam is kipróbáltam:

SOKLISZTES KENYÉR

Az eredeti recept tartalmaz egy ún. Manitoba-lisztet, ez itthon nagyon nehezen beszerezhető, és ha mégis, akkor nagyon drágán. A magam részéről jó minőségű kenyér lisztet (BL80-ast, nem adalékos kenyérliszt-keveréket!) használtam helyette.

Ahogy a kenyér neve is sejteti, nagyon sokféle lisztet kell beszerezni hozzá, ez első körben nem lesz olcsó mulatság, viszont nagyon sok kenyér jön majd ki belőle, hisz pár kivételével, csak 50-50 gramm kell belőlük egyszerre. Javaslom, hogy nagyobb bioboltban vásároljatok be, pl. a Bijóban vagy a Mediline-ben.

Eredeti recept a könyvből:

RECEPT

A recept hozzávalóiból 3 rusztikus, kenyér jön ki. Ha nagyobb a formád, akkor inkább kettő.
(Mivel ez egy lágy tésztás recept, ezért érdemes formában sütni, és nem veknit formázva - a szerk.)

Kovász előkészítése:

60 g Manitoba lisztet (BL80-as fehér kenyérliszt is jó), 40 ml vizet és 3 g sörélesztőt (nem keverendő össze a gyári sima élesztővel!) dolgozzunk össze, terítsük le nedves vászonruhával (vagy ha zárható a doboz, zárjuk le) és hagyjuk szobahőmérsékleten 12 órát.

10-12 órával később:
Keverjünk össze 50-50 grammot az alábbi lisztekből:

- rozs
- tk. búza
- árpa
- tönkölybúza
- hajdina

+ 150 gramm BL 80-as kenyérliszt.

Ehhez keverjük hozzá a

  • 20 gramm lenmagot
  • 250 ml tejet (laktózérzékenyek laktózmenteset - a szerk), amiben feloldunk 10 g cukrot
  • 10 gramm sörélesztőt
  • 130 ml vizet (fokozatosan, lehet, hogy kevesebb kell)
  • 12 gramm sót.
  • Majd keverjük hozzá a 12 órával hamarabb bekevert kovászt (előtésztát), és gyúrjuk őssze, hogy egy félkemény tésztát kapjunk.

Osszuk szét három cipóra és sütőpapírral bélelt tepsiben hagyjuk pihenni 20 percet. Ezután szórjuk meg szezám- és lenmaggal, és kelesszük addig, míg duplájára nem nő. hozzávetőlegesen 40 perc (hűvös helységben akár 2 óra is lehet - a szerk)

200 fokos sütőben további 40 percig süssük.

kenyér,kenyérsütés,ferenc pápa kenyere
Forrás: Kossuth kiadó
Az eredeti receptből akkor tudsz ekkora cipót sütni, ha nem harmadolod a teljes adagot!

Módosított receptem

Mindössze 3+1 dolgot változtattam meg (a fent említett lisztprobléma mellett), ebből a cukor elhagyását mindenkinek ajánlom.

1. Forrázd le a lenmagot! A lenmag nagyon sok vizet magába szív, érdemes előtte egy kis tálkában forró vizet önteni rá, majd mikor kihűlt, leszűrve adni a tésztához.

2. Süsd formában! Az ilyen teljes kiőrlésű és magas rozstartalmú tészták mindig nagyon lágyak. Ha több lisztet adnánk hozzá, száraz, fojtós lenne a kenyér, ezért inkább meghagytam lágynak a tésztát (kb. mint egy nagyon sűrű nokedli tészta) és formában sütöttem.

3. Hagyd el a cukrot! Az eredeti recept sörélesztővel készül, ami a klasszikus élesztőnél sokkal jobb, nem ipari dolog, és teljesen fölösleges a felfuttatásához cukrot adni. A kenyérfüggőség egyik oka a hozzáadott cukor. Semmi szükség rá. Aki csak megkóstolta az elkészült kenyeret, nem hiányolta belőle a cukrot.

3+1. Használj kovászt! Az úgynevezett előtésztát (amit 12 órát kell keleszteni) kicseréltem kovászos előtésztára az alábbiak szerint: 60 g kenyérliszt (BL 80-as), 40 ml víz (klóros csapvíz nem ajánlott, de aki használt kovászt, az ezt már biztos tudja), és 10 g 1:1-el etetett kovászt. (Ebben a cikkben a legjobb hazai pizzamester, Szabadfi Szabolcs elárulja, hogy hogyan készül a kovász; ha van valaki a környezetedben aki használ kovászt, tőle is kérhetsz. Fényképekkel illusztrálva pedig ez a legjobb leírás arra, hogy hogyan nevelj-készíts kovászt.)
Ha kovásszal dolgozol, legalább 14-16 órás hűtős kelesztésre lesz szükséged.

kenyérsütés,kenyérliszt,lisztfajták,kenyértészta
Forrás: Hámori Zsófia
És ez csak a töredéke annak, amit be kell szerezni hozzá.
kenyér,ferencpápa,recept,kenyérsütés recept
Forrás: Kossuth Kiadó
A könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, ára: 4990 Ft, a kiadó webshopjában kedvezményesen vásárolható meg.

Olvasgass idézeteket Ferenc pápától: