Anyuka, üljön le: férgességtől lehet felfázásos tünete a kislányának!

Borítókép: Anyuka, üljön le: férgességtől lehet felfázásos tünete a kislányának! Forrás: pexels
A férgesség ráadásul parazita által erősen fertőző betegség, amire a gyógyszer 6000 forint. Nem véletlen, hogy sokkal többen hordozzák a betegséget, mint hinnénk!

Napok óta felfázásos tüneteket produkált a kislányom: pisilni kell, semmi sem jön... Medencézés, strandolás, azt hittem pár nap alatt magától elmúlik, volt már ilyen régebben is. De nem múlt. Felhívtam a gyerekorvosunkat, hogy mit vegyek a patikában.

"Hozzon be mihamarabb vizeletmintát, megnézem, utána döntünk".

A rendelőben kiderült, szó sincs bakteriális fertőzésről, így antibiotikum teljesen felesleges. Vírusos fertőzésre sem utal semmit, így ezt is kizárta.

„Valószínűleg férges a kislány (nem vagyok egy pánikolós, de ez azért szíven ütött), ezt a gyógyszert vegye be, előtte/utána két óráig tejterméket ne fogyasszon. A fertőzés megszerezhető állatoktól, de közösségben is nagyon könnyen terjed, elég egyetlen pete hozzá...”

De az igazi rémségek csak ezután jöttek. Irány a patika, a gyógyszer vényre 6000 Ft. Tessék?! – kérdezek vissza, erre a patikus:

– Hát nem is váltja ki mindenki!
– Tessék?! Feltételezhetően fertőző beteg a gyerek, és nem váltja ki?
– Van aki nem teheti meg... ráadásul hó vége van.

Nincs jogom bárkit is elítélni, talán csak azt, aki a gyógyszertámogatásokat eldönti, de talán az ilyen készítményeket szükséges lenne ennél jobban dotálni.

Most akkor felfázás vagy valami más? Ezért nem szabad kezeletlenül hagyni a tüneteket:

Gyerekkorban a húgyúti fertőzések és a légúti fertőzések után a második leggyakoribb bakteriális fertőzéstípusnak számítanak. Az orvoshoz forduló lázas gyermekek akár 7-10%-a is húgyúti fertőzésben szenvedhet.

A nem megfelelően kezelt esetekben szövődményként vesehegesedés, magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki.

A húgyúti rendszer a vesékből, a vesevezetékekből, a húgyhólyagból és a húgycsőből áll, amelynek bármelyik részében előfordulhat gyulladás. Ezek baktériumok vagy ritkábban vírusok, paraziták, gombák által okozott megbetegedését nevezzük húgyúti fertőzésnek. A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza. A húgyúti fertőzések csecsemőkorban kisfiúknál gyakrabban fordulnak elő. Ebben szerepet játszik az is hogy ebben az életkorban a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, ezért a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek. A későbbi életkorban a lányoknál fordul gyakrabban elő a betegség, mivel a húgycső rövidebb, tágabb, így a kórokozók felszálló fertőzés révén könnyebben feljuthatnak a húgycsőbe és a felsőbb húgyutakba.

via

Végül szerencsénk volt, a tünetek elmúltak, és szabad szemmel látható féregre sem bukkantunk.