Ne feledkezz meg a veszélyeztetett állatokról! Így és EZÉRT ne vidd túlzásba a pálmazsír fogyasztását

Ne feledkezz meg a veszélyeztetett állatokról! Így és EZÉRT ne vidd túlzásba a pálmazsír fogyasztását
Forrás: flickr

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak azokra, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Sorozatunk előző részében az avokádóról, és annak etikátlan termesztéséről olvashattál. Most következzen a pálmaolaj, amely talán még nagyobb károkat okoz – kitermelése erdők, állatok és sajnos emberek tömegeinek életét követeli, és állatfajok halnak ki miatta!

Pálmaolaj = állatjóléti válság, kihalófélben lévő állatfajok, tarra vágott és felégetett erdők, orvvadászat, halálos kimenetelű légúti megbetegedések.

Míg az avokádóról viszonylag könnyű tudatosan lemondani, addig a pálmazsírról nem ennyire egyszerű. Mivel ez a legolcsóbb növényi olaj a világon, számtalan félkész és kész ételben megtalálható adalékanyagként, sőt emellett a kozmetikai termékekbe, tisztító- és mosószerekbe, sőt még az üzemanyagokba is jócskán kerül belőle. Az Európai Unióban felhasznált pálmaolaj 62%-a ételekbe és kozmetikumokba, 29%-a biodízelbe, 9%-a pedig energiatermelésre megy el.

Gondoltad volna, hogy megtalálható a chipsekben, a kekszekben, a mikrós popcornban, mogyoróvajban, a péksüteményekben, pizzákban, fagyasztott termékekben, étrendkiegészítőkben, szappanban, margarinban? A listát nagyjából a végtelenségig sorolhatnám, de a legkeményebb az, hogy még olyan termékekben is megtalálható, amik címkéjén egyébként nem tüntetik fel, maximum növényi olajként. Szóval, amiről azt hiszed, hogy repce-, vagy napraforgóolajat tartalmaz, az valójában lehet, hogy pálmaolajat.

Hogy miért olyan súlyos probléma ez?

  • Mert a pálmaolaj termelése elképesztően károsítja a környezetet – a megnövekedett kereslet miatt az indonéz őserdők közel 75%-át már elpusztították: növényeikkel, állataikkal és az őslakosokkal együtt!

  • Naponta 20 hektárnyi esőerdőt égetnek fel növényestül-állatostul vagy dózerolnak le szerte a világban. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik, hiszen újabb és újabb területekre van szükség, ahova olajpálmákat ültethetnek.

  • Az égetések során elképesztő mennyiségű széndioxid és akkora mennyiségű üvegházgáz termelődik, ami hatással van az éghajlatváltozásra, és elképesztő légúti megbetegedéseket okoz, amitől eddig közel százezer ember vesztette életét.
  • A szumátrai orángutánok, tigrisek, elefántok és egyéb állatfajták élőhelyeit folyamatosan pusztítják, ami alatt a legtöbb szerencsétlenül járt állat bent ég a fák között. Azok, akik túlélik a megpróbáltatásokat, vagy az orvvadászok kezére kerülnek, vagy a földművesek verik agyon, vagy szitává lövik őket.

  • Az erdőirtásokban számtalan állatfaj kihal vagy a veszélyeztetett fajok közé kerül, ilyen például a szumátrai orángután, vagy tigris. Borneón 15 év alatt, több, mint százezer orángutánt öltek meg! Miközben létfontosságú szerepük van az ökoszisztéma egészségének szempontjából. Ha ez így folytatódik, az orángutánok 5-10 éven belül, a tigrisek 3 éven belül kihalnak
Kép
forrás: pixabay
  • Az őslakosok elveszítik élettereiket.

  • A pálmaolaj termesztés együtt jár a gyermekmunkával, és adósrabszolgasággal.

  • Ahová egyszer olajpálmát ültettek, ott évekig nem tudnak új növények nőni. Egyrészt mert a föld tápanyagtartalma hamar kiürül, másrészt a pálma gyökereiben egy olyan gátlóanyag van, ami minden mást növényt kinyír, és ez az anyag akár évtizedekig is megtalálható marad a talajban.

Ezek ellenére Európa mégis évi 6,6 millió tonnát használ fel a pálmaolajból, amivel világviszonylatban a 3. helyen állunk!

Szerencsére azért már számos környezetvédő szervezet kampányol azért, hogy a világcégek fenntartható forrásból szerezzék be pálmaolajat.

Hogy mi mit tehetünk ez ellen?

  • Próbáljuk meg minimalizálni a fogyasztását, hátha egy idő után a megcsappant kereslet miatt, újra etikus körülmények között termesztik majd ezt a növényt.

  • Ha teheted inkább RSPO tanúsítvánnyal ellátott, fenntartható forrásból származó termékeket vásárolj.

  • Bő zsírban való sütés helyett, süss a sütőben, vagy használj a pálmaolaj helyett, kókuszzsírt, vagy valami más növényi olajat.

  • Főzz otthon, és felejtsd el a kész, illetve félkész ételeket, rágcsálnivalókat.

  • Mielőtt megvennél valamit, nézd meg a címkéjét, és ha a következők valamelyikét tartalmazza-e: Palm Kernel, Palm Oil Kernel, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát).Ha igen, gondold meg kétszer, hogy megveszed-e!

Ez a cikk, a National Geographic, a WWF, a Zöldbolt, valamint a Tudatos vásárló oldal statisztikái, és információi alapján készült.

Nézd meg a galériánkat> 13 kép
14 meglehetősen kifejező portré veszélyeztetett állatokról
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft