Ne feledkezz meg a veszélyeztetett állatokról! Így és EZÉRT ne vidd túlzásba a pálmazsír fogyasztását

Borítókép: Ne feledkezz meg a veszélyeztetett állatokról! Így és EZÉRT ne vidd túlzásba a pálmazsír fogyasztását Forrás: flickr
Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak azokra, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Sorozatunk előző részében az avokádóról, és annak etikátlan termesztéséről olvashattál. Most következzen a pálmaolaj, amely talán még nagyobb károkat okoz – kitermelése erdők, állatok és sajnos emberek tömegeinek életét követeli, és állatfajok halnak ki miatta!

Pálmaolaj = állatjóléti válság, kihalófélben lévő állatfajok, tarra vágott és felégetett erdők, orvvadászat, halálos kimenetelű légúti megbetegedések.

Míg az avokádóról viszonylag könnyű tudatosan lemondani, addig a pálmazsírról nem ennyire egyszerű. Mivel ez a legolcsóbb növényi olaj a világon, számtalan félkész és kész ételben megtalálható adalékanyagként, sőt emellett a kozmetikai termékekbe, tisztító- és mosószerekbe, sőt még az üzemanyagokba is jócskán kerül belőle. Az Európai Unióban felhasznált pálmaolaj 62%-a ételekbe és kozmetikumokba, 29%-a biodízelbe, 9%-a pedig energiatermelésre megy el.

Gondoltad volna, hogy megtalálható a chipsekben, a kekszekben, a mikrós popcornban, mogyoróvajban, a péksüteményekben, pizzákban, fagyasztott termékekben, étrendkiegészítőkben, szappanban, margarinban? A listát nagyjából a végtelenségig sorolhatnám, de a legkeményebb az, hogy még olyan termékekben is megtalálható, amik címkéjén egyébként nem tüntetik fel, maximum növényi olajként. Szóval, amiről azt hiszed, hogy repce-, vagy napraforgóolajat tartalmaz, az valójában lehet, hogy pálmaolajat.

Hogy miért olyan súlyos probléma ez?

  • Mert a pálmaolaj termelése elképesztően károsítja a környezetet – a megnövekedett kereslet miatt az indonéz őserdők közel 75%-át már elpusztították: növényeikkel, állataikkal és az őslakosokkal együtt!

  • Naponta 20 hektárnyi esőerdőt égetnek fel növényestül-állatostul vagy dózerolnak le szerte a világban. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik, hiszen újabb és újabb területekre van szükség, ahova olajpálmákat ültethetnek.

  • Az égetések során elképesztő mennyiségű széndioxid és akkora mennyiségű üvegházgáz termelődik, ami hatással van az éghajlatváltozásra, és elképesztő légúti megbetegedéseket okoz, amitől eddig közel százezer ember vesztette életét.
  • A szumátrai orángutánok, tigrisek, elefántok és egyéb állatfajták élőhelyeit folyamatosan pusztítják, ami alatt a legtöbb szerencsétlenül járt állat bent ég a fák között. Azok, akik túlélik a megpróbáltatásokat, vagy az orvvadászok kezére kerülnek, vagy a földművesek verik agyon, vagy szitává lövik őket.

  • Az erdőirtásokban számtalan állatfaj kihal vagy a veszélyeztetett fajok közé kerül, ilyen például a szumátrai orángután, vagy tigris. Borneón 15 év alatt, több, mint százezer orángutánt öltek meg! Miközben létfontosságú szerepük van az ökoszisztéma egészségének szempontjából. Ha ez így folytatódik, az orángutánok 5-10 éven belül, a tigrisek 3 éven belül kihalnak
Forrás: pixabay
  • Az őslakosok elveszítik élettereiket.

  • A pálmaolaj termesztés együtt jár a gyermekmunkával, és adósrabszolgasággal.

  • Ahová egyszer olajpálmát ültettek, ott évekig nem tudnak új növények nőni. Egyrészt mert a föld tápanyagtartalma hamar kiürül, másrészt a pálma gyökereiben egy olyan gátlóanyag van, ami minden mást növényt kinyír, és ez az anyag akár évtizedekig is megtalálható marad a talajban.
Ezek ellenére Európa mégis évi 6,6 millió tonnát használ fel a pálmaolajból, amivel világviszonylatban a 3. helyen állunk!

Szerencsére azért már számos környezetvédő szervezet kampányol azért, hogy a világcégek fenntartható forrásból szerezzék be pálmaolajat.

Ez a cikk, a National Geographic, a WWF, a Zöldbolt, valamint a Tudatos vásárló oldal statisztikái, és információi alapján készült.