Farsangi tipp: Mini fánk sós karamellszósszal

Borítókép: Farsangi tipp: Mini fánk sós karamellszósszal Forrás: Studer-Tüske Veronika
Ellenállhatatlan farsangi fánkrecept – könnyű és gyors!

Nehezen viseled a telet? Megpróbálhatod elriasztani egy vidámságtól hangos farsangi bállal. Vagy kényeztetheted a lelkedet egy finom fánkkal. De mehetsz biztosra is: kombináld a kettőt! Ennek a receptnek garantáltan nem tudsz majd ellenállni!

fánk,karamellaszósz,farsangi recept
Forrás: Studer-Tüske Veronika

Mini fánk sós karamellszósszal

Hozzávalók:
25 deka liszt
1,25 deci tej
25 ml rum (vagy pár csepp rumaroma)
2,5 deka porcukor
2 tojássárgája
1,2 deka friss élesztő
csipet só
4 deka olvasztott és lehűtött vaj
olaj a sütéshez

A karamellszószhoz:
15 deka porcukor
12 deka vaj
2 deci sűrű tejszín
1 teáskanál só

1. A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Pihentesd 10 percet.
2. A lisztet, a sót, a vajat, a tojást, a rumot és a felfuttatott élesztőt alaposan gyúrd össze. Fedd le a tálat és keleszd a tésztát a duplájára.
3. Csipkedd el a tésztát mogyorónyi darabokra és formázz gombócokat. Fedd le és pihentesd még 15 percet.
4. Közben forrósítsd fel az olajat.
5. Az apró fánkokat süsd aranybarnára, majd papírtörlőn csepegtesd le.
6. A karamellszószhoz közepes hőmérsékleten olvaszd meg aranybarnára a porcukrot.
7. Keverd hozzá az apróra vágott vajat és a sót, és öntsd fel tejszínnel.
8. Forrald addig a tejszínes karamellt, amíg egyenletesen krémes lesz. Hagyd kihűlni, mielőtt a fánkba töltöd.
9. Habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat karamellszósszal, és szórd meg porcukorral.