Leadnál pár kilót? Bababőrre vágysz? Ha ezt a teát iszod ősszel, karácsonyra álomalakod lesz!

Borítókép: Leadnál pár kilót? Bababőrre vágysz? Ha ezt a teát iszod ősszel, karácsonyra álomalakod lesz! Forrás: Getty Images
Indulhat a teaszezon!

Amint hűvösebbre fordul az idő, egyre jobban kívánjuk a meleg italokat, így kézenfekvő, hogy mind többet teázunk. Ez igazán egészséges dolog, pláne akkor, ha nem cukorral kortyolod a teákat, hanem mindenféle ízesítés nélkül, esetleg egy leheletnyi mézzel.

De nem mindegy, mikor melyiket választod: vannak olyan teák, amelyek tényleg segítik a fogyást, esetleg szebb lesz a bőröd tőlük vagy jobb lesz az emésztésed. De ne ragadj le egynél: vásárolj otthonra jó pár fajtát, hogy mindig legyen kéznél az, amire éppen szükséged van.

De mit is érdemes beszerezni? Ebben segít a következő lista!

Pörgesd fel magad már reggel!

Kávé helyett szuper megoldás a fekete- és a zöldtea is. Mindkettőben van ugyanis élénkítő anyag, vagyis koffein, ám nem olyan nagy mértékben, mint a kávéban. Ha csak egy kis reggeli feltöltődésre vágysz, és szeretnéd, hogy ez a hatás tovább tartson, kávézás helyett inkább teázz!

Lendülj túl a délutáni fáradtságon!

Méghozzá olyan zöldteával, ami ginko bilobát is tartalmaz! Ez a hatóanyag ugyanis nemcsak élénkít, hanem a memóriát is serkenti!

Forrás: GettyImages

Teázz edzés után!

Kőkeményen sportoltál? Kortyolj az óra után feketeteát, ebben ugyanis jelentős mennyiségű kálium található, ami segíti az izmok regenerálódását!

Ideges vagy és feszült?

Akkor jöhet a zöldtea, a levendula- és a kamillatea! Köztudott, hogy a levendulaolaj kiváló a szorongás enyhítésére, és a kamillának is van remek stresszoldó hatása, csakúgy, mint a zöldteának.

Horkolás ellen is jöhet a tea!

Ha te is ezzel a problémával küzdesz, vagy a párod horkolásától nem alszol éjjel, akkor itass vele kamilla- vagy macskagyökérteát! Mindkettőnnek szuper nyugtató hatása van, gyakorlatilag enyhe természetes altatóként funkcionálnak, és nem zavarják az alvás legfontosabb fázisait.

Viszlát, zsírpárnák!

Ha fogyni szeretnél, mindenképp érdemes teáznod, mert néhány gyógytea kifejezetten jó hatással van az alakodra. Kortyolj napi 1-2 csésze pitypang- vagy borsmentateát: az előbbiről úgy tartják, hogy segíti a felesleges víz kiürülését a szervezetből, emellett az anyagcserét és az emésztést is javítja. Az arab orvosok egyébként már ezer éve ismerik ennek a teának a jótékony hatását a testsúlyra. A borsmenta pedig csökkenti az étvágyat és javítja az emésztést, és ezt nem csak úgy mondjuk: a kínai és az ájurvédikus gyógyításban is gyakran alkalmazzák a borsmentát.

Forrás: GettyImages

Bababőrre vágysz?

Szerezz be roibos- vagy zöldteát! Mindkettőnek roppant magas az antoixidáns-tartalma, az pedig sokat segít az aknék, a pattanások vagy a nap káros hatásainak eltüntetésében.

Kikészült a gyomrod?

Akkor is a tea a megoldás, méghozzá a gyömbér és a gyermekláncfű. Mindkettő serkenti az emésztést, és remek béltisztítóként funkcionál. Nem árt tudnod azt sem, hogy a gyömbér nemcsak teaként, hanem minden más formájában is szuper hatással van a gyomorra!

Borozás helyett inkább teáznál a csajokkal? Budapesten erre elég sok lehetőséged van!