Fogyás 2019-ben: Ne bukj el 2 hét után!

fogyás,fogyókúra,diéta,étkezés,dietetikus Forrás: pexels.com
Amióta az eszedet tudod, minden évet azzal zársz, hogy a bejglitől és a karácsonyi evészettől bódult állapotban égre-földre megesküszöl, hogy januártól bizony minden másképp lesz: heti sokszor edzeni mész, nem eszel csokit, péksütiket, és pizza helyett répát rágcsálsz az esti film alatt?

Ezek a fogadalmak sajnos eleve kudarcra vannak ítélve, hiszen ha év közben sem tartod magad legalább egy kicsit a helyes táplálkozáshoz, akkor bizony iszonyatosan nehéz csak azért, mert más naptári évet írunk, máshogy étkezni. A legtöbb elhatározás sajnos január második-harmadik hetében elbukik a kutatások szerint, mert ekkorra lesz elegünk a drasztikus nemevésből, a csokimegvonásból, és a kötelező edzésből.

Ám ennek nem feltétlenül kell így lennie: megkérdeztünk egy dietetikust, vajon mit tehetünk azért, hogy idén kivételesen ne bukjunk el. Fogadd meg a tanácsait!

diéta,fogyás,dietetikus
Forrás: pexels.com
Indulhat a fogyás!

Ihász Katalin dietetikus szerint a legnagyobb hiba, ha nem adunk időt magunknak, és rögtön, azonnal akarjuk a látványos végeredményt.

A heti maximum fél kiló fogyás az optimális, az ennél több már nem tesz jót sem a bőrünknek, sem a szervezetnek. Adjunk időt maguknak, és apró lépésekben gondolkozzunk.

Katalin szerint tényleg apró változtatásokkal érdemes elindulni az egészséges életmód felé vezető úton:

  • Viszlát cukor, fehér liszt! Helyettük jöhetnek a maglisztek, a teljes kiőrlésű lisztek, a zabliszt, a cukrot pedig érdemes kihagyni az étrendünkből, esetleg mézet fogyasztani helyette. Nem árt tudni, hogy az édesítők például puffasztanak, és a gyakori fogyasztásuk épp olyan káros, mintha cukrot ennénk.
  • Csökkentsd az energiabevitelt! A legtöbben azért szednek fel pluszkilókat, mert sokkal több kalóriát visznek be a szervezetükbe, mint amennyire valójában szükségük lenne. Az irodában ülő munkát végzők szervezete közel sem igényel annyi kalóriát, mint akik mondjuk fizikai munkát végeznek. És hiába edz valaki heti pár órát, ettől még nem kell feltétlenül többet ennie!
  • Gondolkodj kicsiben! A drasztikus fogyókúra helyett felezd le az ételeidet, és fogadd el, hogy a napi ötszöri étkezés nem 5 főételt jelent. A tízórai és az uzsonna nem főétkezés, ilyenkor elég 4-5 szelet korpás keksz, VAGY egy alma, esetleg pár szem dió Vagy egy joghurt. Nem ez így mind, együtt!
  • Kérj tanácsot! Ha úgy érzed, te mindent megteszel, mégsem moccan a mérleg nyelve, akkor ideje szakemberhez fordulni. Lehet, hogy kell 2-3 alkalom a dietetikusnál, de így helyükre kerülnek a dolgok!