Eláruljuk, hogyan mosd el a vágódeszkát, hogy az tényleg tiszta is legyen
A fából készült vágódeszka minden konyhában alapnak számít. Valószínűleg te is ezen szeleteled fel a nyers húst, halat, és a zöldségeket, azonban pont ezért rengeteg káros baktérium található meg rajta. E. coli, szalmonella és staphylococcus egyartánt könnyen megtelepszik a felületén, pláne akkor, ha nem mosod el túl alaposan. Sőt, ha veled is megesett már az, hogy nem mosogattál el azonnal a használata után, akkor észrevehetted, mennyivel nehezebb tisztára sikálni.
A fakanálnál is hasonló a helyzet. Ha nem mosod el rögtön, gyorsan rászárad az étel, és hosszú percekig tarthat lesikálni róla mindent. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ilyenkor beáztatják, hátha attól könnyebb dolguk lesz, de ez tévedés. A fakanálon emiatt alakulhatnak ki sötétbarna, feketés foltok: ez ugyancsak baktériumok, sőt, akár penész eredménye is lehet! Ezért kell nagyon óvatosan bánni a fából készült konyhai eszközeiddel.