Kibírnád, hogy egy teljes hónapig nem iszol cukros üdítőt? Ha igen, mutatunk 5 szuper alternatívát helyette

cukros üdítő,fizz free february,üdítő,egészség Forrás: unsplash
Négy napja dübörög az üdítőitalmentes február, vagyis a Fizz Free February, amit idén indítottak el először az Egyesült Királyságban. A kampány arca Hugh Fearnley-Whittingstall, akit sokan a River Cottage című műsorból ismerhetnek.

A Fizz Free February elnevezésű kampánnyal különösen a gyerekeket és fiatal felnőtteket szeretnék megcélozni, amelyben a kihívás résztvevői vállalják, hogy egy teljes hónapig nem fogyasztanak cukros üdítőitalokat, amelyek nagymértékben hozzájárulnak számtalan betegség kialakulásához, az elhízáshoz és a fogszuvasodáshoz.

Hugh Fearnley-Whittingstall közel öt kilótól szabadult meg az utóbbi időben csupán azzal, hogy visszafogta a cukorfogyasztását. És most erre buzdítja az angol kamaszokat is. Amihez hazánkban is érdemes lenne csatlakozni!

A brit tizenévesek napi cukorfogyasztásának közel 22 százalékát a cukros üdítőitalok teszik ki, ami sajnos más nemzetiségű tizenévesekre éppúgy igaz. 2013-ban a brit egészségügyi minisztérium szerint 605 tizenévesnél diagnosztizáltak cukorbetegséget, 2017-ben azonban ez a szám már 1030-ra nőtt - írja a The Guardian.

fizz free february,cukros üdítő,üdítő,egészség,Hugh Fearnley-Whittingstall
Forrás: fizz free february - Photograph: Andrew Hayes-Watkins/BBC
Fizz free February kihívás plakátja és Hugh Fearnley-Whittingstall
Meg kell találnunk a módját annak, hogy drasztikusan csökkenteni tudjuk a cukorfogyasztásunkat, és a Fizz Free február tökéletes arra, hogy belevágjunk
Hugh Fearnley-Whittingstall.

Az cukros üdítőfogyasztás az elhízás és a 2-es típusú diabétesz mellett fogszuvasodáshoz vezet(het): a becslések szerint az Egyesült Királyságban tízpercenként húzzák ki egy gyermek fogát, ami igenis megelőzhető lenne a felesleges cukrok elkerülésével. Az öt éves gyerekek 23%-a rendelkezik legalább egy kihúzott, lyukas vagy tömött foggal.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítő Szövetség grafikonján jól látszik, hogy itthon az ásványvíz fogyasztása ugyan csökkent az utóbbi időben, azonban az üdítők és szénsavas üdítők fogyasztása bizony folyamatosan nő.

A Fizz Free February szerint ha már felére tudnánk csökkenteni a napi cukorfogyasztásunkat, az elképesztő mértékben javítaná a társadalom egészségi állapotát, megelőzhetnénk vele az idő előtti elhalálozást, a fogszuvasodást, ráadásul óriási összegeket is megspórolhatnánk.

Ha most arra gondolsz, hogy a cukros üdítők helyett a zéró változatok jó alternatívák lehetnek, tévedsz! Ezek a cukormentes italok tudniillik megzavarják a szervezet működését, ezáltal az egyre több és több édességet követel.

Ha képesnek érzed magad rá, mondj le egy időre (vagy végleg) ezekről az italokról, amiért az tested mellet, a pénztárcád, és bolygónk is nagyon hálás lesz.

Következzen most 5 egészséges ital, amivel kiválthatod a cukros üdítőket!