3 nyomós érv, amiért igenis jó, ha néha önző vagy!

Borítókép: 3 nyomós érv, amiért igenis jó, ha néha önző vagy! Forrás: europress
Az önző szóhoz nem éppen pozitív jelentéstartalom társul. Pedig néha igazán hasznos dolog önzőnek lenni!

Ha valaki kimondja, hogy "önző", a legtöbbször szitokszónak értelmezzük, és pillanatok alatt negatív tartalmat társítunk hozzá. Pedig higgyétek el, sokszor nagyon nem lenne baj, ha képesek lennénk kicsit önzőbbek lenni annak érdekében, hogy végre saját magunkra is annyi idő és figyelem koncentrálódjon, amennyire valójában szükségünk lenne.

Forrás: europress

1)) Az önzés hozzásegít a céljaid eléréséhez!

Akármilyen rosszul hangzik is elsőre, ez az igazság. Ha képes vagy minden zavaró körülményt kizárni, és csak a célodra koncentrálsz, sokkal hamarabb révbe érhetsz, mintha hagynád, hogy mindig közbejöjjön valami, ami belerondít a terveidbe.

2)) Az önmagaddal való törődés tökélyre fejlesztése sokat dobna a jóléteden.

Ezt mindenkinek meg kéne tanulnia, de sajnos csak nagyon kevesen és nagyon sokára jönnek rá. Hogy miért? Mert a legtöbben nem magukat sorolják automatikusan az első helyre, amikor valami jó dologról van szó; ha pedig "meg kell felelni", szorgoskodni kell, akkor is a nyakukba veszik a feladatot, ha a hátuk közepére sem hiányzik. Így pedig igen kevés idejük marad arra, hogy megtapasztalják, vannak fontosabb dolgok is a kötelezőnek véltnél; például az egészségük és az általános jólétük. Ezt sosem szabadna elfojtani, hátra sorolni, vagy figyelmen kívül hagyni.

Forrás: europress

3)) Rendben van, ha megtanulsz nemet mondani, és nem érzed tőle szarul magad.

Ez szorosan kapcsolódik az imént említettekhez, mely szerint, ha nem bólintanánk rá szinte mindenre gondolkodás nélkül, akkor sokkal több, minőségibb időnk maradna a fontosabb dolgokra, vagyis önmagunkra. Ne érezd soha kényszernek, hogy valamit el kell vállalnod, csak azért mert a többiek is ezt teszik; és ne érezz lelkifurdalást amiatt, ha egyszer kivételesen képes voltál nemet mondani valamire, amit csak nyűgnek éreznél.

A cikk szerzője életmód és karrier coach. Ide kattintva találod az elérhetőségét.

Legyél önzőbb, törődj többet magaddal, kerülj közelebb egy egészségesebb önmagadhoz!