Extra száraz a bőröd? Erre utalhat

Borítókép: Extra száraz a bőröd? Erre utalhat Forrás: Unsplash.com
A hideg beköszöntével természetes, hogy bőröd veszít nedvességtartalmából és szárazabbá válik. Azonban, ha az általános hidratáló praktikák nem válnak be, érdemes utánajárnod, mi lehet a tünetek hátterében.

Kellemetlen húzódás, viszkető érzés, érdes tapintás - sajnos a bőrszárazság leggyakoribb tünetei nemtől és kortól függetlenül jelentkezhetnek. Ennek okait két nagyobb csoportra oszthatjuk:

  • külső körülmények okozta szárazság
  • genetikai eredetű szárazság

A külső tényezőkre számos megoldást próbálhatsz, önmagában, vagy egymással kombinálva. Azonban, ha ezek közül egyik sem hoz tartós enyhülést, ideje arra gyanakodnod, hogy valami komolyabb problémát jelez a szervezeted.

Milyen betegségekre gyanakodhatsz?

Atópia

Ha a bőröd periodikusan kezd el viszketni, foltokban kipirosodik és kiszárad, a vakarózás következtében pedig könnyen sebesedik, valószínű, hogy nem csak szimpla dehidratáltságról van szó. A probléma már egészen pici korban jelentkezhet (csecsemőkori atópia), de ha az évek múlásával sem enyhülnek a tünetek, már atópiás dermatitisszel állhatsz szemben. A betegségcsoport kialakulása zömében genetikai eredetű, de a külső tényezők, valamint a stressz is komoly hatással van rá.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ilyen esetben lassul a vérkeringés, ami bőrszárazságot okoz, legtöbb esetben specifikus helyen, a láb alsó területein. A szárazság következtében pikkelyszerű hámló felületek alakulnak ki, vagy épp ellenkezőleg, egyes részeken túlságosan megvastagszik és megkeményedik a bőr.

Cukorbetegség

Egy egyszerű bőrszárazság miatt valószínűleg nem gyanakodnál arra, hogy cukorbetegség állhat a háttérben. Ha a feszülő érzetet intenzív hámlás kíséri, érdemes tovább nyomoznod. A magas vércukorszint következményeként a test veszít a nedvesség tartalmából, ami szárazsághoz vezet. A diabétesz a verejték- és faggyúmirigyek működését is hátráltatja, ami szintén hasonló tüneteket eredményez.

Pánikolni persze nem érdemes, de mindenképp érdemes alaposan figyelned a bőröd reakcióit. Szakorvos segítségével pontos diagnózist kaphatsz, a megfelelő krémek és gyógyszerek pedig enyhülést hoznak a kellemetlen tünetekre.