10 nagyszerű film, amit nő rendezett

10 nagyszerű film, amit nő rendezett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Számít valamit, milyen nemű, aki bekiabálja, hogy „tessék”? Szerintünk nem; ám a filmes szakma még mindig ritkán ismeri el a női rendezőket. Most bemutatunk néhány női filmest, akik nevet szereztek maguknak.

1. Bobby Long (2004)

A 18 évesPurslane (Scarlett Johansson) visszatér szülővárosába, New Orleansba, elhunyt anyja házába, ahol természetesen annak két barátját, egy irodalomtanárt (John Travolta) és annak tanítványát (Gabriel Macht)találja, amint isznak és közben Dylan Thomast és más költőket idéznek. A lány hirtelen rájön, hogy ő a legfelnőttebb hármuk közül... jó kis jellemfejlődés, rock and roll és természetesen egy csavar a végén Shainee Gabel eddig egyetlen játékfilmjében, amelynek főszereplőjét Golden Globe-ra is jelölték.

Rendezte: Shainee Gabel, főszereplők: Scarlett Johansson, John Travolta, Gabriel Macht

2. A szerelem hálójában (1998)

A 2012-ben elhunyt Nora Ephron elsősorban forgatókönyvíróként volt ismert, de azért jó néhány rendezés is kötődik hozzá, amelyek közül a legnépszerűbb talán ez a bájos romantikus film az online társkeresés (és egyáltalán az internet)hőskorszakából. Itt írunk róla bővebben...

Rendezte: Nora Ephron, főszereplők: Tom Hanks, Meg Ryan

Olvasd el ezt is!

3. A gyerekek jól vannak (2010)

Nic és Jules egy leszbikus házaspár, akik mindketten ugyanattól a spermadonortól szültek gyereket. Joni és Laser tehát biológiailag féltestvérek (vagy mi), és amikor Joni 18 lesz, Laser ráveszi, hogy keressék meg a spermadonort. Aki persze túl jófejnek bizonyul, amolyan bohém apafigurának... Akkor most szükség van-e egy férfira a családban vagy nem? Ez az a kérdés, amire mindannyiuknak meg kell találni a választ ebben a máskülönben egészen könnyű vígjátékocskában, amelynek rendezője amúgy egy nővel él együtt, és spermadonortól szült gyereket.

Rendezte: Lisa Chodolenko, főszereplők: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Josh Hutcherson, Mia Wasikowska

4. Orlando (1992)

Soha ne öregedj meg! – kéri a halálos ágyán Orlandótól a királynő, I. Erzsébet, és cserébe örökre megtarthatja birtokait és kastélyát. Orlando évszázadokon keresztül él visszavonultságban, igaz, egyszer arra ébred, hogy nővé változott. Tilda Swinton androgün alakítását nehéz elfelejteni; a rendező pedig azóta elismert alakja lett a brit színházi és filmes életnek.

Rendezte: Sally Potter, főszereplők: Tilda Swinton, Billy Zane

5. Frida (2002)

Az öntörvényű festőnő életét bemutató film elég színes és drámai ahhoz, hogy rögtön Mexikóba akarjon utazni az ember. Rendezője leginkább színházi munkáiból ismert.

Rendezte: Julie Taymor, főszereplők: Salma Hayek, Alfred Molina

6. Zongoralecke (1993)

Egy elhagyott, kietlen 19. századi új-zélandi partszakasznál elképzelni sem tudunk romantikus színteret, ahol a feleségnek megvásárolt, majd zongoragyakorlási lehetőségek fejében el-elcsábított néma asszony akarata lassan diadalmaskodik a patriarchális társadalom felett. Ja és közben Michael Nyman zenéje szól. A Zongoralecke az új-zélandi rendezőnő legismertebb filmje, de több Jane Campion több más alkotását is klasszikusként emlegetik a kritikusok.

Rendezte: Jane Campion, főszereplők: Holly Hunter, Harvey Keitel

7. Zero Dark Thirty (2012)

Háborús, titkosügynökös, kínvallatásos film női rendezővel?Miért is ne? Kathryn Bigelow az Osama Bin Laden meggyilkolását fiktív karakterekkel elmesélő filmmel nem is először merészkedik az akcióthriller zónájába:Abombák földjén-nel például Oscart is nyert.

Rendezte: Kathryn Bigelow, főszereplők: Jessica Chastain, Jason Clarke

8. A bálnalovas (2002)

Egy újabb, mesébe illő film arról, hogy az elszántság és a hit meg tudja törni az évszázados patriarchista hagyományokat. A Zongoraleckéhez hasonlóan A bálnalovas is Új-Zélandon játszódik, és sok mindent megtanulhatunk belőle a maori kultúráról, valamint nézegethetünk bálnákat. Niki Caro a film sikere után még jó néhány hollywoodi mozit rendezett.
Rendezte: Niki Caro, főszereplők:Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene

Nézd meg ezt is!

9. Elveszett jelentés (2003)

Mit csinál egy hollywoodi filmsztár Tokióban? Whiskyreklámot forgat. És persze nem ért semmit, amit a rendező mond neki; minden idegen számára; legszívesebben hazamenne a családjához. Magányos és jetlaggel küzd. Ilyen helyzetben csak egyvalami segíthet: egy honfitárs, aki szintén unatkozik, magányos és jetlaggel küzd. És húszéves. És lány. Sofia Coppola ezzel a munkájával végre ki tudott lépni „A Keresztapa rendezőjének lánya” szerepéből.

Rendezte: Sofia Coppola, főszereplők: Bill Murray, Scarlett Johansson

10. Esküvő monszun idején (2001)

Indiában nincs fontosabb esemény egy esküvőnél, és az Esküvő monszun idején-ben minden benne van:Amerikából és a világ számos más pontjáról érkező rokonok, esküvőszervezők, titkos viszonyok nős férfiakkal, andalító zene és tánc – és persze a monszun. A rendezőt, a pandzsábi származású, New Yorkban élő Mira Nairt sokan generációja egyik legfontosabb filmesének tartják.

Rendezte: Mira Nair, főszereplők:Naseeruddin Shah, Vasundhara Das

6 meglepő hiba, amit borotválkozás közben elkövetünk

Sajátítsd el a hibátlan borotválkozás művészetét.

Megrázó képek: így néz ki a Riói olimpia helyszíne, mindössze 6 hónappal a játékok után!

Fél éve, amikor a sportolóinknak szurkoltunk, ezt el sem tudtuk volna képzelni!

A legkárosabb fürdési szokások

Azt hiszed, profi vagy a fürdésben, igaz?

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Apa csak egy van, de ha most megrendeled az Éva magazint, négyet adunk hozzá! Élj a rendkívüli lehetőséggel: 10 Éva és 4 Apa magazin most 10 930 Ft helyett csak 5990 Ft!

Csak 5990 Ft