11 dolog, amit nem tudtál a most 50 éves Björkről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Björk november 21-én tölti be az 50. évét. Dalait, énekhangját, zenei projektjeit és videóit 30 éve hangos kritikai és közönségsiker övezi, pedig ma sem könnyű hallgatni őket. Reméljük, összeállításunkból kiderül, hogy csinálja.

1. Az első albumát 12 éves korában adta ki

Mindössze egyévi zongoratanulás után szerződtette egy lemezkiadó. Az albumon slágerek szerepeltek izlandi fordításban és egy-két saját szám.

2. Atetoválás Björk bal karján egy izlandi varázskönyvből való.

Egy 16–17. századi könyvről van szó. A szimbólum arra hivatott, hogy viselője ne tévedjen el a zord időben.

Björknek a jobb füle mögött is van egy tetoválása: egy csillag. Amikor megkérdezték, miért, azt felelte: „csak úgy, poénból.”

3. A szólóénekesi karrierje előtt is ismert zenész volt

A The Sugarcubes nevű zenekar, amelyben Björk a szólókarrierje előtt énekelt, jópofa, elgondolkodtató rockzenét játszó izlandi banda. Legismertebb számuk, a Birthday videójában Reykjavík városa mutatkozik be. A zenekar sokat turnézott világszerte a 80-as, 90-es évek fordulóján.

3. Björk elnyerte a legjobb színésznő díját Cannes-ban

2000-ben eljátszotta a főszerepet a filmtörténet egyik legnyomasztóbb alkotásában, a Táncos a sötétben című musical–drámában. Lars von Trier dán rendező filmje elnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban, Björk pedig a legjobb színésznő díját.

4. A Táncos a sötétben filmnek azenéjét is (részben)ő írta

És az I've Seen It All címűt, amelyet a Radiohead frontemberével, Thom Yorke-kal közösen ad elő, Oscar-díjra is jelölték. Ezen a díjátadón jelent meg a híres hattyúruhájában, 2001-ben, és persze itt is előadta a dalt.

5. Madonna odavolt érte a 90-es években

Björk nem evilági elektro-hangzása visszaköszön Madonna dalában, az 1994-esBedtime Storyban, ami nem véletlen, hiszen közreműködött a dal írásában. De Madonna előadásmódjában is jól megfigyelhető az izlandi énekesnő hatása.

6. Björk két gyereke között 16 év a korkülönbség

Sindri fia korábbi Sugarcubes-beli tagtársától és akkori férjétől született 1986-ban (Björk és Þór Eldon gitárosmég ugyanabban az évben el is váltak, bár utána még évekig játszottak együtt a zenekarban). Sindri jelenleg újságíróként dolgozik. Lánya, Isadora 2002-ben született akkori élettársától Matthew Barney amerikai képzőművésztől, akivel 2013-ban ért véget a kapcsolata.

Nézd meg ezt is!

7. Kétszer is rátámadt az őt üldöző riporterekre

Egyszer Bangkokban 1996-ban, egyszer Új-Zélandon, 1998-ban. Egyik alkalommal sem jelentették fel. A bangkoki esetről később azt nyilatkozta, hogy már napok óta zaklatták a riporterek, és akkor szakadt el a cérna, amikor egy újságírónő az akkor tízéves fiához kezdett el beszélni:„Nehéz egy popsztár fiának lenni, ugye?”

8. Miután egy őrült meg akarta ölni, virágot küldött a családjának

A Floridában élő Ricardo Lopez kénsavas bombát küldött az énekesnő londoni otthonába. Szerencsére a Scotland Yard hatástalanította a bombát. Ekkor kiderült, hogy Lopez nyolc hónapon át videónaplót készített a bomba készítéséről és Björk magánéletéről. A videón az a sokkoló jelenet is szerepelt, ahogy a merénylő öngyilkosságot követ el a bomba postázása után, miközben egy Björk-dal szól a háttérben. Az énekesnőt megviselte az incidens, ugyanakkor együttérzését fejezte ki az őrült családjának és virágot küldött neki. Björk ezt követően el is költözött Londonból, és később azt nyilatkozta, hogy döntésének részben a merényletkísérlet volt az oka, mint ahogy annak is, hogy ezután még jobban eltávolodott a mainstream popzenétől.

9.Ahogy PJ Harvey brit alternatív énekesnővel közösen előadják a Satisfactiont, az felejthetetlen.

The Rolling Stones talán legismertebb száma teljesen újra lett értelmezve az ő előadásukban, az 1994-es Brit Awardson.

10. Úgy gondolja, hogy mindenki biszexuális

Egy 2004-es interjúban ezt mondta: „Mindig legalább annyi erős, kreatív nő volt az életemben, mint férfi, és volt olyan kapcsolatom nőkkel, amit romantikusnak is nevezhetnék. Szerintem bizonyos fokig mindenki biszexuális; kérdés, hogy az ember felismeri és elfogadja-e ezt. Úgy gondolom, hogy férfiak és nők közül választani olyan, mint a süti és a fagyi közül választani. Miért ne próbálnád ki mindkettőt, amikor annyiféle ízben kaphatók?

11. Egy nemrégi Björk-album minden egyes trackje egy-egy iPad-alkalmazás is egyben

2011-ben adta ki a Biophilia című albumot, amelynek tíz dalát hallgatva interaktív módon játszhatunk a hozzájuk készült multimédiás alkalmazásokkal. Az album készítése során Björk a természet és a technológia összefüggéseit kutatta. Ezek az appok azóta a New York-i MoMA állandó kiállításának részeivé lettek.

12. Björk videói szinte egytől egyig mesterművek

Björk nem lenne az, aki, ha nem tekintené a dalához készült videókat is azok szerves kiegészítéseinek. Az All Is Full Of Love az egyik legismertebb Björk-videó, amely egy valóságos sci-fi rövidfilm Chris Cunnigham rendezésében. De Michael Gondry, az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője is többször dolgozott együtt Björkkel (ahogy több más híres előadóval is) és olyan videói fűződnek a nevéhez, mint a Human Behaviour, az Army Of Me vagy a Bachelorette.

Ezt tartsd be, ha azt szeretnéd, hogy örökre izgalmas maradjon a szexuális életed

Bár az elején azt hiszed, hogy folyton őrületes lesz a szex, ez nem mindig van így…

Napi horoszkóp szeptember 23.: a Skorpiók zsúfolt napnak néznek elébe, a Nyilasok mások elégedettségéért dolgoznak

Hétvégén se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok mára is üzrntek!

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft