Kell-e még ajtót nyitni a nők előtt – férfietikett a #MeToo korában

etikett,lovagiasság,kézcsók
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Füttyögés, kacsintás, érintés, ajtó kinyitása – erről és más gender-etikettet gyűjtöttünk össze útmutatónkban.

A téma azért is aktuális, mert egy közelmúltbeli brit kutatás a társadalmi attitűdökről azt találta: a nők nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy elfogadható a férfiak részéről kéretlen megjegyzéseket tenni, vagy furcsa hangokat hallatni, amikor egy nő közeledik feléjük az utcán. A #MeToo mozgalmat és a visszataszító térdfogdosókról szóló történeteket követően az össztársadalmi morgolódások a nők részéről („nem lett tőle semmi bajom; igazából kicsit még tetszett is”), a férfiak részéről („nem lett tőle semmi baja; szerintem kicsit meg tetszett is neki”) gondolatok formájában jutottak csak kifejezésre.

Nem csoda, ha a jó szándékú férfiak közül sokan összezavarodnak most. Mit tegyenek például, ha szembe kerülnek egy nővel, aki egy szűk felsőt visel melltartó nélkül? Vajon ez felhívás keringőre? A nő azt szeretné, ha megbámulnák? Vagy az az illetlenség, ha a férfi teljesen figyelmen kívül hagyja a látványt? De a nemi etikett más területein is nagy a fejetlenség. Például ki kinek nyissa ki az ajtót? Segítsünk-e a másiknak a nehéz táskák cipelésében? Kinek adhatjuk át a helyet a buszon és mikor? És egyáltalán megengedhető-e, hogy egy nő kinézetére dicsérő megjegyzést tegyenek a férfiak?

gif

A zavar ellen itt van néhány praktikus és modern illemtani útmutató a férfiak számára:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Etikett férfiaknak a #MeToo korában
Tovább olvasok
A lenyűgöző Zselic - szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (1. rész)

Csillagfény, zöld dombok, szarvasok: kedvenc zselici képeslapjaim. Dudics Emese, szerkesztő írása

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem