Minden, amit az érzékeny bőrről tudni kell

Borítókép: Minden, amit az érzékeny bőrről tudni kell
Egyre több embert érint az érzékeny bőr problémaköre – nem csupán nőket, de gyerekeket, sőt férfiakat is. A francia kozmetikummárka, a Mixa szakértelmét segítségül hívva alaposan körbejárjuk a témát, és megpróbálunk megoldást kínálni a leggyakoribb gondokra, panaszokra.

„Száraz, érdes, húzódik”

Rengeteg hiedelem és téves információ kering a bőrérzékenységről, annak tüneteiről és az érzékeny bőr ápolásáról. Ezek között bizony olyanokkal is találkozunk, amiknek ha bedőlünk, komolyan súlyosbíthatjuk bőrproblémáinkat.

Dr. Faragó Katalin bőrgyógyász, kozmetológus, a Mixa bőrápolási szakértője válaszolt a bőrérzékenységgel kapcsolatos kérdéseinkre – reméljük, sikerül eloszlatni a leggyakoribb tévhiteket!

Kezdjük a legfontosabbal: melyek a legbiztosabb, általunk is könnyen kiszúrható jelei a bőrérzékenységnek?

Ezek a jelek kissé mások gyermek- és felnőttkorban. A kisbabáknál már hat hónapos kor körül megjelenhet a száraz, érdes bőr és sokszor hároméves kor körül szűnik csak meg. Ez egy veleszületett, öröklődő hajlamot takar, az atopiát. Ilyenkor a bőr száraz, a hajlatokban kipirosodik, a gyerek vakarja, ettől a bőr megvastagszik, durva tapintatú vagy akár sebes is lesz.

A felnőttkori bőrérzékenységnek két gyakoribb formájával találkozunk. Az egyik az atopia felnőttkori megnyilvánulása, amikor a bőr száraz, érdes, húzódik és viszket. Ez lokalizálódhat csak az arcra vagy a kezekre, de az egész testen is megjelenhet.

A másik formában, ami a 30–50 körüli nőket érinti nagyobb számban, döntően az arc érintett, nem annyira száraz, mint inkább könnyen irritálódó, kipirosodásra hajlamos a bőr. Ezt bármi kiválthatja: a túlzott hideg, a csípős, fagyos szél, a meleg, szél, napfény, cigarettafüst, szóval főleg külső tényezők. Ez a rozáceahajlam.

Tapasztalatai szerint mennyire gyakori panasz manapság a túl érzékeny bőr? Kik a leginkább veszélyeztetettek? Van különbség nemek és életkorok között?

Egyre gyakoribb. Az atopiás hajlam öröklődik, a lakosság
10–15%-a lehet érintett. Főleg a fiatalabbaknál, általában a gyerekeknél jelentkezik, de később, felnőttkorban újra előjöhet. Ha csak az egyik szülő atopiás hajlamú, 25% az esélye az öröklődésnek, ha mindkét szülő, akkor akár 60% körül is lehet a gyerek érintettségének valószínűsége. A magasabb életszínvonal, a sok fürdés, a túlzott higiénia mellett úgy tűnik, még gyakoribb.

Nos, tudjuk már, hogy mi okozza, de kíváncsiak lennénk arra is, pontosan hogyan zajlik le ez a folyamat? Mi történik a bőrünkkel, amikor megjelennek a kellemetlen tünetek?

Mint előbb is említettem, az atopiás hajlam öröklődik, ez tulajdonképpen egy allergiás tünetegyüttes: a bőrérzékenység, a szénanátha és az asztma tartozik bele. Ezeket a külső környezeti tényezők is kiválthatják, illetve ronthatják. A pollenek, a poratka, az állatszőrök mind rosszabbítják az állapotot. A fő tényező azonban a bőrérzékenységnél a bőr barrier (védőgát) funkciójának a sérülése, a bőrön levő zsírköpeny nem megfelelő állapota. A károsodott barrieren keresztül bejutnak az allergének, illetve nő a bőrön keresztüli vízvesztés. Ezért a bőr száraz lesz és viszketni kezd. A vakarás pedig tovább súlyosbítja a bajt.

A harmincas nők fokozott bőrérzékenysége nem allergiás eredetű – itt a kipirosodásra hajlamosság a döntő tényező, amelyet a kiserek beidegzési zavara okoz. Ezt is fokozhatják a külső tényezők, úgymint a napfény, a túlzott hideg, a szél, a hőség, a dohányfüst, a szennyezett levegő, de belső okok, emésztési panaszok, egészségtelen táplálkozás, hormonális változások is befolyásolják.

Ha tudjuk magunkról, hogy nekünk vagy a gyerekünknek hajlama van rá, mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy elejét vegyük a tünetek megjelenésének?

A legfontosabb tényező a megfelelő bőrápolás, már egészen kis gyermekkortól egészen idős korig. A legjobb gyógyítás a megelőzés. A kisbabák, majd nagyobb gyerekek fürdetése olajos, kímélő tusfürdővel történjen, később kerüljük a hosszan tartó fürdőket és inkább zuhanyozzunk helyette. Szintén elengedhetetlen a rendszeres krémezés – a „víz az olajban” testápolók használata megelőzheti, hogy egy gyerek vagy felnőtt bőrén súlyos atopiás dermatitis jelenjen meg.

Hogyan válasszunk bőrápoló és tisztító terméket? Milyen összetevőket keressünk és melyek azok, amiket érdemes messziről elkerülni?

Az érzékeny arcbőr ápolása minél kevesebb allergént tartalmazó, hidratáló, esetleg zsírozó krémekkel történjen. Azoknál a családoknál, ahol többen is szenvednek bőrérzékenységben, a helyesen megválasztott tisztálkodószerek, a bőr folyamatos zsírozása már az első perctől nagyon fontos a megelőzés érdekében.

Melyek a kozmetikumokban leggyakrabban előforduló allergének?

Az illatanyagok, a tartósítószerek (például a parabének) és a színezékek sok esetben válthatnak ki allergiás reakciót. Fontos megjegyezni, hogy a természetes illóolajokkal illatosított termékek is allergizálhatnak, mivel ezek között is vannak olyan komponensek, amelyek irritálhatják a bőrt. Épp ezért mindig érdemes kis bőrfelületen letesztelni a kozmetikumokat.

Gyakran hallani, hogy az érzékeny bőrű kisgyerekek esetében az a legjobb megoldás, ha minél ritkábban fürdetjük őket. Valóban így van?

A rendszeres fürdetés fontos, ne mellőzzük – viszont az a megfelelő fürdetőkészítménnyel történjen! Nagyon hasznosak az olajos tusfürdők, fürdetőkrémek. Később, amint csak lehet, térjünk át a zuhanyozásra.

Van még bármi, amit tehetünk a gondok megelőzése vagy enyhítése érdekében?

Igen: soha ne feledkezzünk meg a fényvédelemről! A fényvédők használata rendkívül fontos, kisgyereknél, felnőttnél egyaránt – bár ezt sokan még mindig félvállról veszik. A fényvédők kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a megfelelő bőrtípusra javasolt terméket használjuk. Az a jó fényvédő, amely UV-A és UV-B ellen is véd. Érzékeny bőrűek nyáron legalább SPF 30-as fényvédőt használjanak. A megfelelő fényvédelem megelőzheti a rozácea kialakulását, illetve rosszabbodását is.