Előtte-utána fotók arról, hogy válnak élhetőbbé a világ városai

utcakép,élhetőség,öko,fenntarthatóság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Készítettünk egy galériát arról, milyen csodát művelhet egy-egy gyalogosbarát, környezetbarát intézkedés a világ utcasarkain, közterein, folyópartjain.

Létezik egy website, amely utcaképeket gyűjt felújított, élhetőbbé tett városrészletekről. Az élhetőség szép szó, gyakran halljuk környezetvédők szájából vagy olvassuk polgármesterjelöltek posztjaiban, de mit jelent igazából? Nos, leginkább olyan városokat, amelyekben

  • a közterület a köznek szól, nem foglalnak el autók egész járdákat
  • ehelyett az autók parkolóházakban várják a gazdáikat, és változatos alternatív lehetőségek gondoskodnak arról, hogy ne is kelljen őket feltétlenül használni
  • gyerekkel, kutyával is biztonságosan lehet sétálni
  • jó a közbiztonság
  • tiszta a levegő
  • az utcák tiszták, mindenütt szelektíven gyűjtik a szemetet
  • a jövedelmünk nagy része nem lakhatásra megy el
  • van helye a kerékpáros közlekedésnek épp úgy, mint bármi másnak
  • gondozott növények tisztítják a levegőt és fák adnak árnyékot az arra járóknak
  • a tömegközlekedés pontos, kiszámítható, tiszta és eljut a külvárosokba is
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Hol a legjobb nőnek lenni?

Az urb-i.com oldal tehát olyan utcaképeket gyűjt, amelyek néhány év alatt komoly változáson estek át. És ahogy a galériában látszik, nagy szükségük volt rá: történelmi negyedek, kertvárosok fiatalodtak meg azáltal, hogy felszámolták a közepükön a gigantikus parkolót vagy egy sávval csökkentették az autóforgalmat vagy miniatűr kávézót telepítettek a sarkára. Még az olyan kaotikusnak tűnő metropoliszokban is csodát művelhet néhány egyszerű döntés, mint Manhattan belvárosa. És azt még nem is mondtuk, hogy Budapest is szerepel a gyűjtésben!

Ja, a website-hoz bárki hozzájárulhat, elég a Google Street View „időgép” funkcióját használnia (ha megjelenik egy kis óra ikon a bal felső sarokban, akkor meg tudod nézni az adott utcaképről a korábbi fotókat is) és a különböző időkben készült állapotokról screenshotot készíteni.

utcakép,élhetőség,váci utca
forrás: Google Street View
Váci utca, Budapest

Nézzétek meg a pár év alatt sokkal élhetőbbé vált utcaképeket a galériánkban, Riótól Budapesten át Aucklandig!

Nézd meg a galériánkat> 13 kép
Utcaképek előtte-utána: fotók arról, ahogy élhetőbbé válnak a városok
Tovább olvasok
Komolyabban vesszük a fiúk fájdalmát, mint a lányokét

Egy friss kutatás szerint máshogy becsüljük meg a különböző nemű gyerekek fájdalmát. Nagyobbra becsüljük a fiúk fájdalmát a lányokéval szemben.

Nyolc dolog, amire még használhatod a régi telefonodat

Mielőtt visszavinnéd a szolgáltatónak vagy elektronikus hulladék válna belőle, nézd meg, hogy nem tudod-e még valamire használni az elfekvőben levő okostelódat.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem