Elhunyt Tom Wolfe – a Hiúságok máglyája és a Talpig férfi szerzője

Borítókép: Elhunyt Tom Wolfe – a Hiúságok máglyája és a Talpig férfi szerzője Forrás: Vanityfair
87 éves korában elhunyt a híres amerikai író és újságíró: Tom Wolfe. Halálhírét két nappal ezelőtt a New York Times ügynöke jelentette be, amikor is a halál okát fertőzésként jelölték meg. Wolfe-nak olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal, a Festett malaszt vagy a Hiúságok máglyája – amiből később film is készült Tom Hanks, Bruce Willis és Melanie Griffith főszereplésével.

Tom Wolfe 1931. márciusában született Richmondban, majd 1951-ben diplomázott a Washington és Lee Egyetemen, később 1957-ben a Yale Egyetemen szerezte meg Doktorátusát. 1956-tól közel 10 éven keresztül volt újságíró; többek között a Springfield Union, The Washington Post, New York Herald-Tribune, New York magazine és az Esquire riportere is volt.

Itthon már a rendszerváltás előtt is megjelentek Tom Wolfe könyvei, amelyeket egészen az ’50-es évektől ő maga illusztrált. Magyarul összesen nyolc könyve jelent meg, amelyeket érdemes elolvasnod, majd újra és újra elővenned!

Tom Wolfe, halálhír, író, újságíró, könyv
Forrás: pinterest/Vanityfair
Tom Wolfe (1931-2018)

Ha egyvalamit olvasnál Tom Wolfe-tól, mielőbb vedd kézbe szerkesztőségünk kedvencét:

A festett malaszt című művét, amely az amerikai művészvilágot, illetve a New york-i művészeti életet mutatja be.

„Ha ismerjük a művészeti piac intellektuális értékszabályzóit, tudni való, hogy a meggyőző elmélet hiánya sorsdöntő – hiszen elmélet útján csatlakozik az egyedi műről szerzett tapasztalatunk az általános értékrendszerhez. Más szóval, manapság az a helyzet, hogy ha elmélet nem jár a festményhez, én nem is látom.”

(Tom Wolfe)