Tényleg társfüggő lesz a gyerekem, ha együtt alszom vele?

együtt alvás,gyerek,gyereknevelés,társfüggőség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hárman a hitvesi ágyban. Hárman egy szobában, de a kicsi külön ágyban. Anya és gyerek a nagyágyban, apa a kanapén. Kicsi a saját ágyában, anya mellette a földre tett matracon. Kisgyermekes ismerőseim körében számos variációval találkoztam. Most akkor tényleg: mi a jó? Herczegh Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Édes érzés együtt aludni, nem?

Hát persze! Minden szülő imádja a kicsi illatát, puhaságát, egyenletes szuszogását: tényleg nagyon jó érzés összebújni. Ráadásul este végre beköszönt az az állapot, amikor anya sem ideges, és nem nyomkodja a telefonját, a gyerek sem hisztizik és dacol: mindenki békés és nyugodt. Erre a hangulatra vágynánk nappal is, de akkor ritkábban valósul meg, hát szívesen kihasználjuk a helyzetet este. Úgy látom, sok családban nagyon kevés idő marad a másikra, és a szülők este-éjszaka próbálják pótolni az intimitás hiányát.

Mi a baj az együtt alvással?

Több baj is van vele. Soroljam? 1. A gyerek önállósodásához fontos lenne, hogy megtapasztalja: „egyedül is (el) tudok aludni”. 2. Ha együtt alszunk vele, az az érzés erősödik benne, hogy „van félnivalóm, és csak akkor vagyok biztonságban, ha anya/apa itt alszik mellettem”. 3. Ha valaki megszokja, hogy soha nem alszik egyedül, akkor később is mindig arra vágyik majd, hogy szuszogjon mellette valaki. Előfordulhat, hogy akkor is benne marad egy kapcsolatban, amikor az már rég nem működik. Ezt hívják társfüggőségnek. 4. Ez elsőre talán túl spirituálisan hangzik, de én így gondolom: alvás közben annyira mély és nyitott, befogadó tudatállapotban vagyunk, hogy hathatnak ránk a közvetlen környezetünkben lévők tudattalanjának tartalmai. Vajon kell-e, hogy a kisgyerek „átélje” a szülei álmait, amelyek – többek között – a traumákat, szorongásokat dolgozzák fel? 5. Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket:
Erről is megkérdeztük pszichológus szakértőnket: A te gyerekeid mennyit kütyüzhetnek?

Mennyire gyakori ez a probléma?

Amikor elkezdek dolgozni valakivel, fel szoktam neki tenni három kérdést: 1. Van-e saját szobád? 2. Van-e önálló fekhelyed? 3. És ott alszol-e? Házi statisztikáim szerint a gyerekek 70–80 százaléka nem egyedül, nem a saját ágyában alszik. És nemcsak kisgyerekekről van szó, hanem kiskamaszokról is! A szülőnek kellene önvizsgálatot tartania: miért nem tudja elengedni a gyerekét? Miért pakolja rá a saját szorongásait? Sok problémától megkímélhetnénk a gyerekeinket, ha nem hagynánk idáig fajulni a dolgokat.

Meddig nem késő?

Azt gondolom, jó, ha óvodás korban rendeződik ez a dolog.

Előfordul, hogy ez a szituáció a szülők között zajló játszma részévé válik. Például lehet, hogy valójában a szexet hárítják vele.

Ha változtatni akarunk, hogyan csináljuk?

Meg kell tanítanunk egyedül elaludni a gyerekeket. Ezt lehet például úgy csinálni, hogy altatás közben ki-kimegyünk pár percre, megnyugtatóan nyitva hagyva az ajtót. „Mindjárt visszajövök, csak a másik szobában elolvasok egy bekezdést, kivasalok egy inget.” Olykor bent leszünk éppen abban a pillanatban, amikor elalszik a kicsi, egyre többször viszont kint leszünk. Így a kicsi megtanul önállóan elaludni, ami egyébként a nyugodt, átaludt éjszakáknak is a záloga. Sok szülő panaszkodik arról, mennyire fárasztó éjszaka átmászkálni a felsíró, anyát hívó kisgyerekhez. Ne csodálkozzunk, hogy az éjszakai mikroébredéseknél is bennünket keres, ha velünk aludt el.

Te együtt alszol a gyerekeddel?
Persze, nem hagy maga mellől elmenni.
Isten ments!
Megosztom az eredményt

És reggel hogyan juttok el odáig, hogy mindenki lábán legyen cipő és végre kiléphessetek az ajtón? Nézd meg ezt a galériát:

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel
Tovább olvasok
Amit senki nem mond el neked a szülés utáni szexről

Azt hinnéd, a legtöbb nőnek ilyenkor eszébe sem jut a szex. Pedig... 12 pontban foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat a szülés utáni szexről – már ami az első hónapokat illeti.

A gyerekednek, de a pedofiloknak is jó szórakozás a TikTok – légy képben!

Kezdetben volt a Musically app, amit mára átkereszteltek Tik Toknak. Lányok és fiúk tátognak slágerekre, és közben úgy mozognak, gesztikulálnak, mint a profi előadók. Vagy mint a profi rúdtáncosok. És lehetne ezt még fokozni, de inkább nézzük meg, szülőként mit érdemes tudnod a tátika szubkultúráról.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem