Így nevelem a három fiamat arra, hogy egyenlőnek tekintsék magukat a nőkkel

feminizmus,gyereknevelés,gender,esélyegyenlőség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Én csak elmondtam egy sztorit a gyerekemről a szerkesztőségben, erre most írhatok arról, hogyan neveljünk fiúkat úgy, hogy természetes legyen számukra a nemek egyenlősége.

Ki az okosabb?

„Szülőnek lenni olyan, mint gumis lepedőt hajtogatni. Senki nem tudja, hogyan kell.” Ezt a dumát nemrég láttam valahol az interneten. Hétköznapi „bölcsesség”, persze, a sekélyessége ellenére valahol mégis nagyon igaz. A gyereknevelésre nincs recept: mindenki belekever némi innen-onnan ellesett mintát, egy kevés, könyvekből vett vagy szakértőktől hallott okosságot, sok-sok ösztönt és meggyőződést, de senki meg nem mondja előre, mi lesz a végeredmény. Ennek ellenére (vagy pont ezért) a gyereknevelés szerintem a legizgalmasabb dolog az életben: az anya-gyerek az egyetlen olyan emberi kapcsolat, amelyben létezése első pillanatában mindennél jobban megszeretünk valakit, akiről tulajdonképpen fogalmunk sincs, hogy milyen. Nem tudjuk még, kedves lesz-e vagy vicces, sértődős vagy akaratos, fejére keni-e a spenótot fél év múlva, vagy sértődötten ránk vágja-e az ajtót tíz évvel később. Szép lassan, fokozatosan derül fény ezekre a dolgokra, ahogy figyeljük, milyen emberré válik. Az benne a legszebb, hogy néha a legváratlanabb pillanatokban produkál a gyerek valami olyat, amitől leesik az állunk. A múltkor egy teljesen átlagos hétfőn jártam így egy szupermarket parkolójában. A legnagyobb fiammal, a tizenöt éves Ádámmal pakoltuk be a nagybevásárlás termését a csomagtartóba, amikor elmesélte, mi történt aznap angolórán: a melléknévfokozást gyakorolták, és a tanárnő arra kérte őket, hogy írjanak összehasonlító mondatokat a füzetükbe a két nemről. Ádám kijelentette, hogy ő erre márpedig nem hajlandó. A tanárnő először nem értette, mi a probléma, aztán belátta, hogy nem a legszerencsésebb feladatot találta ki, de azért szerette volna, ha a gyakorlás kedvéért leír néhány mondatot Ádám. Ő viszont ragaszkodott hozzá, hogy nála bizony nem marad írásos nyoma ilyen kijelentéseknek. „Mindenképpen gáz – magyarázta nekem. – Írjak olyanokat, hogy »A lányok szebbek, a fiúk okosabbak?« De ha fordítva írom, az is nagyon idétlen.” Pontosan értettem, mire gondol: bármennyire jó fej akar is lenni, ilyen mondatokkal sehogy sem sikerülhet, ezek nemcsak hogy nem lesznek píszík, de még izzadságszagúak is. Őszintén szólva meglepődtem: nem Ádámon, mert róla tudom, hogy irtózik a sztereotípiáktól, az általánosítástól, a kiszámítható és sablonos szövegektől. A szituáción csodálkoztam. A fiam egy liberális, haladó szellemű gimnázium nulladik évfolyamára jár, ott igazán nem számítottam volna erre, de a tanárnő javára szóljon: végül elnézte Ádámnak, hogy megtagadja a feladat végrehajtását. Másnap elmeséltem ebéd közben a sztorit a kolléganőimnek. Sárinak különösen az tetszett benne, hogy Ádám olyan helyzetben állt ki a véleményéért, amikor büntetést kaphatott volna ezért. Ekkor kezdtünk el beszélgetni arról, vajon milyen nevelés szükséges ahhoz, hogy egy gyereknek egészséges nézetei legyenek a nemek jogairól.

Bevallom: ott, a kiadó konyhájában hirtelen nem jutott eszembe semmi, amit konkrétan azért tettem volna, hogy a fiam ne legyen hajlandó szexista mondatokat megfogalmazni.

Például nem tartottam neki feminista szónoklatokat.

Azóta is minél többet filózom rajta, annál inkább arra jutok, hogy én tulajdonképpen nem csináltam semmi különöset. Így csak találgatni tudok.

Képünk illusztráció
forrás: pexels
Képünk illusztráció
Olvasd el ezt is!

Nem kívánságműsor

Három fiam van. Nem tudnám összeszámolni (de nem bánnám, ha annyi millióm lenne), hányszor kaptam ezzel kapcsolatban vicces/félkomoly/halálosan komoly kérdést vagy megjegyzést: „Nem szerettél volna lányt? A harmadik azért lett, hogy hátha lány lesz? Nem szeretnétek még egyet? Nagyon nagy élmény egy lány, kár kihagyni.” És ebben biztos is vagyok, de nem ez lesz az egyetlen világraszóló élmény, ami kimarad az életemből. Azt viszont rajtam kívül senki nem fogja megtudni, mekkora élmény a fiaim anyjának lenni. Ők pedig (remélem) soha, egy pillanatra sem érezték azt, hogy a nemük valamiféle beugró lenne a szeretetért. Mert nekem nemcsak azért volt mindegy, hogy milyen neműek lesznek, hogy „jaj, csak egészséges legyen”, hanem mert számomra ezzel kezdődik az elfogadó szeretet. Nem vetíthetek bele egy éppen csak megszületett ember személyiségébe a neme miatt elcsépelt sztereotípiákat: az, hogy mennyire értjük majd meg egymást, mennyire lesznek közös témáink, mit tudunk majd megbeszélni egymással, milyen lesz a viszonyunk, az nem attól függ, hogy fiú vagy lány lett-e. És bízom benne, ezzel kezdettől fogva azt sugalltam nekik, hogy ez minden más emberi kapcsolatra is igaz. Meg azt is, hogy önmagában a nemétől még nem lesz értékesebb senki.

Nincsenek címkék

Azóta sem rugózunk soha a nemek témáján és nem ideologizálunk meg semmit. A fiúknak kiskorukban volt játék műhelypadjuk és játék tűzhelyük is, amihez legalább annyi játék edény tartozott, mint amennyi kisautó volt a háztartásunkban, és egy időben ugyanúgy porondon volt nálunk Hello Kitty, mint korábban Thomas, a gőzmozdony. Nem hallhattak tőlünk olyan mondatokat, hogy „ezt meg kell tanulnod, mert egy fiúnak ehhez értenie kell”, vagy „ez neked nem való, ez lányos dolog”. Hagytuk, hogy abban segítsenek, amihez kedvük van: a legkisebb, akit minden érdekel, ovis korában ugyanúgy segített járólapot fugázni a nagypapának, mint piskótát sütni a férjemnek vagy a veteményest felásni nekem. Dávid szerteágazó érdeklődése a kísérleteiben is megmutatkozott: egyszer felfedeztem a szobájában, hogy egy kis árral lyukakat fúrt a fenyőfa ablakpárkányba, máskor kiderült, hogy délutáni alvás helyett átosont a hálószobába és világoskékre lakkozta az egyik lábán a kisujja körmét. Az előbbi esetnél némileg indulatosan felhívtam rá a figyelmét, hogy legközelebb szívesen adunk neki hulladékfát az ilyen projektekhez, a másikon jót nevettünk.

Soha nem siránkoztam azon, hogy egyedül maradok ennyi fiú közt, mert más érdekel, mint őket, mert ez nem is igaz: például nem én vagyok az egyetlen a családban, akit hidegen hagy a foci, a lakberendezős műsorokat a háromból két gyerek és időnként a férjem is szívesen nézi velem, legózni pedig mindannyian szeretünk. Ha nem a különbségeket keressük, hanem a hasonlóságokat, akkor egy gyerekben talán fel sem merül, hogy az egyik embernek több járna a másiknál.

A mi dolgunk

Mostanában már nincs olyan jó világ, mint kisebb korukban: már nemcsak abban segítenek a fiúk, amihez kedvük van, hanem amire kérjük őket. És ha éppen nincs kedvük (hogyne lenne olyan, hogy nincs kedvük, én sem azért mosok vagy takarítok, mert nem találnék szórakoztatóbb elfoglaltságot), akkor soha nem vágják azt a fejemhez, hogy ez „női munka” volna, hanem morognak egy kicsit – „Na, ezt muszáj?! Jó, mindjárt jövök” –, hiszen kamaszok és néha kényelmesek. De igazából nem nagyon kell ellenállással szembenéznem, hiszen ahogy igyekszem egyre több teendőbe bevonni őket, érzik ők is, hogy a sokféle feladat egyre önállóbbá teszi őket. Bevallom, részemről arra megy ki a játék, hogy minél jobban megálljanak a saját lábukon, és soha eszükbe ne jusson majd azért partnert keresni, hogy legyen, aki kiszolgálja őket. Amúgy ez nemcsak azzal jár, hogy segítenek a házimunkában, hanem bevonjuk őket a család életének szervezésébe is, hadd kóstoljanak bele abba, hogy a döntésüknek vagy éppen a feledékenységüknek súlya van. Azt hiszem, elég jól haladunk: Ádám például tizenöt évesen egyedül megy vásárolni, ha egy újabb ruhadarabra van szüksége
(a suliból hazafelé lerendezi), Bálint még be sem töltötte tavasszal a tizenhármat, és teljesen egyedül intézte magának a jelentkezést a nyári táborba.

Humor nélkül nem megy

Van egy játékunk, vagyis inkább szokásunk, már nem is emlékszem, hogyan kezdtük. Valószínűleg Ádám találta ki. Időnként egy főcímmel spontán összefoglalunk egy helyzetet vagy egy beszélgetést úgy, mintha a rádióban hangzana el vagy egy újság írná, néha meg úgy, mintha egy Facebook-státusz lenne. Valahogy így: Pici (ő a kutyánk) ölögetős hangulatban van itt: az Isten háta mögött. Vagy: Ez az édesanya fenékbe billentette szemtelen gyermekeit. És: Gőzerővel kockuló gyermekeket találtak emeletszerte. Egy idő után rájöttem, hogy ez nemcsak vicces, hanem építő jellegű is. Arra tanít, hogy kívülről lássuk magunkat és egy lépést hátralépve tárgyilagosabban a helyzetet, ami nagyon hasznos lehet. Aki túlságosan komolyan veszi és nem tud nevetni önmagán, az valószínűleg könnyebben hiszi el, hogy neki többet szabad, mint a másiknak. És a legfontosabb lecke, amit a fiainknak és a lányainknak meg kell tanítanunk, az az, hogy az embert tiszteljék a másikban, nemtől, kortól, származástól, pozíciótól függetlenül.

Éva magazin archív

13 idézet, amely megváltoztatja a gondolkodásodat arról, ahogy az időddel bánsz

A napunk köztudottan 24 órából áll. Hogyan tölthetnénk ebből a 24 órából kicsit kevesebb percet azzal, hogy frusztráltan, izzadtan futunk versenyt az idővel? Hogyan koncentrálhatnánk nyugodtan, kiegyensúlyozottan, tiszta fejjel egyszerre csak egy dologra? Hogyan hozhatnánk ki minél többet egy napból vagy akár csak egy órából? Erről – és még sokminden másról – szólnak ezek az idézetek.

Történelmi pillanat: most először adtak át díjat kifejezetten a látássérültek segítőinek

Azokat a magánszemélyeket, civil szervezeteket és cégeket lehetett jelölni az Arany Bot Díjra, akik a legtöbbet tették a látássérültekért.

Bakancslistás őszi programok

Sok szempontból ez az évszak a legalkalmasabb arra, hogy programok után nézz. Már nincs túl meleg, de még nincs hideg, így szabadtéri és lakásba való elfoglaltságok egyaránt jók lehetnek.

8 sütőtökös recept a krémlevesen túl, amiket ősszel feltétlenül ki kell próbálnod

A sütőtök tápláló, egészséges, olcsó és számtalan szuper fogás készíthető belőle. Ha eddig csak sütötted, pitetöltelékként használtad vagy krémlevesként fogyasztottad, akkor a most következő cikk neked szól!

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Minden akkori gyerek őket nézve nőtt fel. A 80-as években is, de pláne a 60-asokban. Sokan köztük a pályán maradtak, mások teljesen eltűntek a nyilvánosság elől. Most a kedvenc gyerekszínészeink következnek, akik mellett felnőtt partnereiknek is igyekezniük kellett.

A II. Erzsébetet játszó színésznő először szólalt meg az ügyben, hogy Fülöp herceg megformálója sokkal több gázsit kapott nála

Az utolsó dolog, amire Claire Foy vágyott, az volt, hogy a The Crown-ban nyújtott alakítása a nők és férfiak közti bérszakadék emblematikus példája legyen; mégis ez történt.

Hivatalos bejelentés: kisbabát vár Meghan hercegné

A királyi család az Instagramon jelentette be, hogy Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek! A joy.hu híradása.

Napi horoszkóp október 14.: a Nyilasok romantikázhatnak, a Bakok beilleszkedhetnek egy új társaságba

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Lencsevégen az ősz: 9 közeli úticél kirándulóknak, ahol különleges fotókat lehet készíteni

Az ősz a színek igazi mestere. Érdemes kimozdulni a szabadba a fényképezőgéppel együtt. Egy kattintással megörökíthetjük a természet szépségét, a kirándulások kedves pillanatait. Megtalálásukhoz ajánljuk a következő helyszíneket.

Az Éva Egészség különszám ezúttal a lelki épségünkre koncentrál

Őszi Egészség különszámunkban a lelki egészség kapta a legnagyobb szerepet. Alaposan körüljártuk, mi minden járulhat hozzá ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak, nyugodtak, kisimultabbak legyünk.

4 szokatlan dolog, amit még csinálhatsz kovászos tésztával

Néhány éve reneszánszát éli a kovászos sütés, itthon is sorra nyílnak az ilyen módszerrel dolgozó pékségek. Az Éva Egészség különszámban találtok néhány kovászos tésztával készülő receptet. Haladóknak pedig itt egy kis szószedet szokatlan eljárásokból és receptekből, amelyek kovászos tésztával készülnek.

Így idd a kávéd a fogorvos szerint, hogy ne sárguljanak a fogaid

A kávé az egyik legjobb barátunk, miközben az egyik legnagyobb ellensége a fogainknak. Ha te is imádod a kávét és naponta többször is legurítasz belőle egy csészével, nem árt megfogadnod a következő tanácsokat, amelyeket fogorvosok ajánlanak kávéfogyasztóknak!

Napi horoszkóp október 12.: a Kosok számára új szerelem helyeződik kilátásba, a Bikák számára fontos mások elismerése

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok fontos üzeneteket küldtek!

Kiderült a tudományos oka, miért van gyakrabban migrénje a nőknek

Bár a férfiak nagyon tudnak szenvedi egy-egy náthától is, fogadjunk, hogy migrén miatt panaszkodni te sem gyakran hallod őket.

Napi horoszkóp október 11.: a Bikák a tökéletes eredményért dolgoznak, a Szüzek őszintén vállalják a véleményüket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok izgalmas üzeneteket küldtek!

3 egyszerű módszer, hogy a méregtelenítés ne ördögűzés legyen

A gyorsételeknek, növényvédőszereknek, nehézfémeknek és egyéb a szervezetünkre káros anyagoknak és vírusoknak hála, nem árt időközönként méregtelenítenünk. Míg egyesek kúraszerűen teszik mindezt, mások szaunába járnak, addig mi mutatunk pár kevésbé idő és energiaigényes módszert erre.

Kövess minket

Fizess elő fél évre az Éva magazinra, és féléves InStyle előfizetést kapsz ajándékba! 5+5 lapszám most 7950 forint helyett csak 3475 forint!

Csak 3475 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem