Csináld magad vietnámi pho leves – ráadásul szuperegészséges változatban

pho,pho leves,vietnámi leves,egészség,nátrium,zöldségek Forrás: pinterest
Egy tál forró vietnámi levesben minden benne van, ami a sikerhez kell: sós alaplé, hús, zöldség bőséggel, rengeteg rizstészta, és friss, egészséges fűszerek.

Gombamód szaporodnak a vietnámi levesezőhelyek, de, ha egy finom pho levesre vágysz, te magad is elkészítheted otthon. Lássuk is, hogy miért érdemes belevágni ebbe az elsőre nehéznek tűnő, de igazság szerint nem túl bonyolult feladatba, ami ráadásul az egészségünkre is jótékony hatással van!

Hány kalóriát tartalmaz egy tál pho?

Közeleg a nyár, úgyhogy ez biztos sokunknak fontos kérdés, és ezért rögtön kezdjük egy erős pozitívummal: egy közepes méretű tál átlagosan körülbelül 350-450 kalóriát tartalmaz. Ha nagyjából 2000 kalóriát fogyasztasz naponta, akkor ezzel a levessel fedezheted az aznapi beviteled 20%-át.

Egy tál pho-ben körülbelül 30 gramm fehérje található – ez a legtöbb ember számára a napi ajánlott mennyiség felét fedezi. A fehérjékre pedig szüksége van a szervezetünknek az egészséges csontok, izmok, porcok, bőr és a vér érdekében.

pho,pho leves,vietnámi leves,egészség,nátrium
Forrás: pinterest
Egészséges pho leves csirkével

Mennyire egészséges a pho?

Lehet nagyon egészséges is, csak attól függ, hogyan kéred. A legtöbb étteremben megválogathatod a hozzávalókat - például csirkével vagy marhával is kirendelheted, illetve hús nélkül is. A lényeg, azonban, hogy jó sok zöldség legyen benne és csak kevés tészta.

Amire még fontos odafigyelni, az a nátrium. Mint más levesek és pörköltek/raguk esetében is, a pho sótartalma a megengedett és még egészséges szintnél jóval magasabb lehet. Egyes tálak akár 1000 mg-ot is tartalmazhatnak, ami szinte az egész napi ajánlott bevitelt fedezi - olvasható a Good Housekeeping oldalán. A túl sok nátrium pedig megemelheti a vérnyomást, amely szív- és érrendszeri betegségekhez vagy akár stroke-hoz vezethet.

Ezért érdemes visszafogni a nátriumbeviteled, azon a napon, amikor phot-eszel. Ahhoz, hogy egészségesebb vietnámi levest főzz otthon, válaszd az alacsony sótartalmú leveskockákat.

Mivel a rizstészta kevesebb rostot tartalmaz a hagyományos tojásos tésztákhoz képest, ezért kevésbé telítenek és így jóval többet eszik belőlük az ember. Adhatsz helyette ázsiai élelmiszer boltokban kapható shirataki tésztát a leveshez, amely viszont sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, így érdemes esetleg több fehérjét és zöldséget adni az alapléhez, vagy lecserélheted cukkinitésztára a rizstésztát, amitől még egészségesebb lesz a levesed.

A pho jó a megfázásra?

Igen! Ha úgy érzed megfáztál, pontosan erre az ételre van szükséged. Turbózd fel jó sok gyömbérrel, ánizzsal, korianderrel és lime-mal!