Egészség és karácsony pulykahússal!

Borítókép: Egészség és karácsony pulykahússal!
Nyűgözd le a családodat egészséges ünnepi menüvel. Ha jól bánsz a pulykával, akkor remek szaftos, ízgazdag fogást tálalhatsz.

Karácsony közeledtével az ünnepi asztalon elengedhetetlen egy jó pulykasült vagy a szárnyasból készített egyéb finomság. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulyka jó választás az egészségesebb életformához karácsonykor is.

A pulykahús előnye, hogy zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva, a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Nálunk ennek legfőbb oka, hogy kedvező száraz - fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen készíthető.

– A gondosan megválasztott alapanyag is fontos szempont – hangsúlyozza Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya. A szarvasi cégnél a munkafolyamat minden lépését ellenőrizik garantálva ezzel a kiváló termékminőséget. A baromfihúsok nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük – sütés, főzés, párolás – során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik.

A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, esetleg gyümölccsel kombinálva a csirkéhez hasonló étrendekbe javasolható. Zsírtartalma nem éri el az 1%-ot.

Gesztenye és aszalt szilva jóbarátja a pulykának az alábbi recept is bizonyíték erre.

Gesztenyével töltött hosszúcomb

Hozzávalók:

  • 1 db Gallicoop pulyka hosszúcomb
  • 25 dkg főtt, hámozott gesztenye
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1 kis cukkini
  • 2-3 szál zöldhagyma
  • 1 szikkadt zsemle vagy kifli
  • 1 tojás
  • só, bors, őrölt római kömény
  • 1 dl olaj

Elkészítés

A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-kölön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, kicsavart, elmorzsolt zsemlét, tojást, és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk, és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombócokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrósítjuk, és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk.

További receptek: gallicoop.hu