Nagyon úgy néz ki, hogy tényleg eltörlik az óraátállítást az EU-ban

nyári időszámítás,időszámítás,óraátállítás Forrás: Getty Images
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta a német köztévében, hogy miután az emberek nagy többsége ezt akarja, a bizottság hamarosan dönt az óraátállítás eltörléséről. Ennek értelmében egész évben maradna a nyári időszámítás.
Az emberek ezt akarják, tehát ezt fogjuk tenni

– jelentette ki Jean-Claude Juncker a Zdf nevű német tévécsatornának adott interjújában, hozzátéve, hogy „nincs értelme kikérni az emberek véleményét, ha aztán nem vesszük figyelembe”. Az Európai Bizottság luxemburgi elnöke azt állította, hogy még pénteken, augusztus 31-én a bizottság elé viszi a kérdést. Ha a bizottság megszavazza, akkor még az Európai Parlament elé kell vinni a javaslatot.

Jean-Claude Juncker,juncker,óraátállítás
Forrás: Getty Images
Jean-Claude Juncker

Juncker egy, a nyár folyamán végzett átfogó online konzultációra hivatkozott, amelynek kérdéseire négy és fél millió ember válaszolt július és augusztus folyamán. A kérdésekre nagyrészt német állampolgárok válaszoltak ugyan, de északi országok, mint Finnország, Litvánia, Svédország és Lengyelország polgárai is azt állították, hogy sokkal jobb lenne nekik, ha nem kellene évente kétszer eltolni egy nappal az órát, mivel az bizonyítottan átmeneti alvászavarokat, rosszabb munkateljesítményt, sőt, egészségügyi problémákat okoz nekik. Az energiamegtakarítás, ami miatt egyáltalán bevezették az óraátállítást, nem áll arányban ezekkel a következményekkel, állítja az Európai Parlament indoklása, amely még februárban kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja felül az óraátállítást szabályozó EU-s irányelveket.

A nyári időszámítást Magyarországon 1980-ban vezették be a többi európai országhoz alkalmazkodva, azóta állítják át az órákat minden évben kétszer. Előtte rendszertelen volt ez a gyakorlat, de leginkább a mostani téli időszámítás volt érvényben egész évben.

Európa országai közül jelenleg csak négy EU-n kívüli állam, Izland, Oroszország, Beloruszia és Törökország nem alkalmazza a nyári időszámítást.

Szerinted is jó ötlet eltörölni az óraátállítást és bevezetni a nyári időszámítást egész évben?
Igen, nagyon drukkolok!
Dehogyis, maradjon az eddigi rendszer, mindig élvezem, hogy ősszel egy órával tovább alhatok
Töröljük el, de álljunk vissza az egész évi téli időszámításra.
Nem tudom