Domborúnak vagy homorúnak látod a képet? És mire következtethetsz róla az agyadra nézve?

Borítókép: Domborúnak vagy homorúnak látod a képet? És mire következtethetsz róla az agyadra nézve? Forrás: indy100.com
Vajon azt látja az agyad, amit látnia kell?

A Hannover Medical University és a University College London kutatói vizsgálták meg emberek agyát MRI-készülék segítségével, miközben ezt a képet mutatták meg nekik. A kísérlet arra irányult, hogy demonstrálni tudják, milyen különbségek vannak egy mentálisan ép és egy mentálisan beteg ember agyi működése között.

Hiszitek vagy sem, a megoldás kissé kettős: a kép ugyanis valójában homorú, azonban nekünk egészséges embereknek domborúnak kell látnunk azt.

A megoldás attól válik bonyolulttá, hogy az egészséges emberek agya "egyszerűsítő funkciót" dob be az ilyen optikai illúziók feldolgozására. Vagyis az egyébként homorú képet nézve az agyunk előhívja az arcokról való általános emlékeinket, ennek hatására okosan felülírja a homorú látványt és a számára ismerős "mátrixba" helyezi bele azt. Vagyis domborúnak kell lássuk a képet, ha az agyunk vizuálisinger-feldolgozási funkciói megfelelően működnek. Ellenkező esetben valamilyen mentális betegség, jellemzően skizofrénia állapítható meg azoknál, akiknél ez az "átalakítás" nem történik meg.

Egyáltalán nem baj, ha néha valamivel jobban megfigyeled a szervezeted működését, hiszen így nagyobb eséllyel derül fény arra, ha valami épp nincs egészen rendben. Nézd meg például, milyen tünetek utalhatnak szorongásra!