Diós és mákos bejglisütés Dobó Katával - VIDEÓ

Dobó Kata,Dobó Kata bejgli Forrás: Zsólyomi Norbert
Dobó Kata sosem sajnálta az időt a bejglikészítésre, hisz ez az elmaradhatatlan karácsonyi süti mindig többet jelentett neki egyszerű édességnél. Kedvenc receptjét, amelyet hajdani főszerkesztőnkkel, Pócsik Anitával sütött meg, az Éva magazin olvasóival is megosztja.

Videó: Lábady Leó; Recept: Dobó Kata; Szereplők: Dobó Kata, Pócsik Anita

Íme a recept:

Kell hozzá 50 deka finomliszt, 20 deka margarin, 6 deka cukor, 3 tojás sárgája, 1 egész tojás, 3 deka langyos tejben pici cukorral felfuttatott élesztő, kevés tejföl az összedolgozáshoz. Ebből 4 kis vagy 3 nagyobbacska cipót csinálunk és egy cseppet megtisztelve pihentetjük a gyúródeszkán.

Addig elkészítjük a tölteléket: A dióshoz 15 deka cukrot és 15 deka darált diót összefűzünk pici tejjel, majd mehet bele reszelt narancshéj, egy kanál sütőrum (és mazsola, ha szereted). A mákoshoz 15 deka cukrot és 15 deka darált mákot összefőzzük, egy kevés tejjel hígítjuk, szórunk bele reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot. A sűrű tölteléket kihűtjük, nem szabad melegen tenni a tésztába! A cipókat nyújtófával kinyújtjuk vékony, ovális formára, a közepére kenjük a kihűlt tölteléket úgy, hogy maradjon két centi tészta körben. A bejglit vigyázva feltekerjük, a két végét benyomkodjuk, kikent tepsire tesszük. Tetejét tojással megkenjük, hideg helyen hagyjuk kicsit állni, majd a tetejét megszurkáljuk villával (erről lehet felismerni sütés után - a mákos például függőlegesen, a diós meg vízszintesen van több helyen beszúrogatva), majd betesszük a sütőbe. Figyeljük, ha kész (kb. 25-30 perc alatt sül meg), kivesszük, porcukorral megszórjuk (nem muszáj), és hammm...

További karácsonyi tippeket, recepteket keress az Éva Advent különszámában! A teljes anyag az Éva Advent 140. oldalán található!

Éva Advent 2021

Éva Advent 2021

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

December 6 és 12 közötti megrendelés esetén a magazint december 17-én kapod kézhez.

 

 

675 Ft

895 Ft

Addig pedig íme pár dolog, amit tényleg tudnod kell a karácsonyi égősorokról: