11 disztópikus (vagyis negatív társadalmakról szóló) regény, ami elrepít egy teljesen másik világba... Vagy pont ellenkezőleg?

Borítókép: 11 disztópikus (vagyis negatív társadalmakról szóló) regény, ami elrepít egy teljesen másik világba... Vagy pont ellenkezőleg?
Gyorsabban valósággá válnak, mint hinnénk? Reméljük, nem... Akárhogyan is, oka van annak, hogy annyi rajongóval rendelkezik ez a műfaj.

2017 januárjában a Föld legnagyobb könyvesboltja, az amazon.com arról adott hírt, hogy felvásárolták a készletéből az 1984 című regény példányait. (Persze a papír kiadásra gondoltak, hiszen elektronikus változatban korlátlanul letölthető George Orwell hátborzongató disztópiája). Azzal magyarázták ezt a jelenséget, hogy Trump sokkoló elnökválasztási győzelme óta egyre nagyobb az érdeklődés a totalitárius rendszerek iránt. Aggódó hangok olyan alapműveket idéztek, mint Az ember a fellegvárban című Philip K. Dick-regény, amelynek cselekménye szerint a náci Németország nyerte meg a második világháborút. Ehhez hasonló „alternatív történelmi” forgatókönyvek bármikor megvalósulhatnak! – figyelmeztetnek olyan közkedvelt személyiségek, mint J. K. Rowling vagy George R. R. Martin, a Trónok harca-könyvek szerzője.

A disztópikus regények éppen azért ilyen hatásosak, mert többé-kevésbé tulajdonképpen a valóságban is megtörténhetnének – sőt, az Éhezők viadala két létező szisztéma, az ókori római gladiátorjátékok és a 21. századi valóságshow-k torzszülöttje. De az sem véletlen, hogy A szolgálólány meséje című, a 80-as években keletkezett Margaret Atwood-regényből bő harminc évvel később, 2017-ben készítettek a fél világ által körülrajongott tévésorozatot; ebben a világban a szexuális erőszak bizonyos formája teljesen normálisnak számít, ami, ha teljesen más kontextusban is, de arról a világról is többé-kevésbé elmondható, amelyben élünk.

Következzen néhány kedvenc disztópikus regényünk, amely kirángat a mostani, kellőképpen kifacsart világunkból és áttessékel egy teljesen más szélsőséges helyre, hogy alaposan kiborzongjuk magunkat és időnként megkönnyebbülten sóhajtsunk fel, hogy milyen jó, hogy itt azért még nem tartunk:

A cikk írásában közreműködött Alberti Petra Bianka.