Két összetevős csodaszer a pihentető alvásért és az energikus ébredésért

só,méz,alvás,pihentető alvás,alvászavar Forrás: Getty images
Rengetegen küzdenek az alvással napi szinten, mégis ahelyett, hogy lefekvés előtt kikapcsolnák a tévét, telefont és a pihenésre koncentrálnának, inkább bedobnak valamilyen altatószert, amiknek ráadásul súlyos mellékhatásaik lehetnek.

Nyilván magadon is tapasztalod néha, hogy egy pörgős nap után nehezebben megy az elalvás, vagy hogy többször is felriadsz éjszaka. Innentől kezdve pedig hiába gondolod úgy, hogy a nyolc óra alvás elegendő, ha valójában csak hatot aludtál. Nyolc óra pihenésre igenis szüksége van a szervezetünknek, hogy legyen ideje regenerálódni, és ha ez nincs meg, akkor bizony jóval fáradtabbak leszünk napközben. Az alváshiány súlyosan befolyásolhatja az életminőségünket, egészségi állapotunkat, ráadásul még szorongást is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy jobban odafigyelj magadra! Tudom, mondani persze könnyű, de hidd el, egy-két apró változtatással a mindennapokban és egy-két praktikával a tarsolyodban sokkal pihentetőbb alvásban lehet majd részed.

Én sem vagyok jó alvó, hiába dőlök be a fáradtságtól esténként az ágyamba, nagyon nehezen megy az elalvás és szinte minden zajra és neszre felébredek az éjszaka közepén. Emiatt persze másnap olyan vagyok, mint akit agyonvertek, éppen ezért az utóbbi pár napban igyekeztem mindent elkövetni, hogy ez ne így legyen. Mivel a természetes módszerek híve vagyok, olyan praktikákat kerestem, amiket gond nélkül beilleszthetek a mindennapjaimba, illetve az estéimbe.

Hogy kevesebb inger érjen a napokban nem nyomkodtam a telefonomat esténként, sőt filmet sem néztem, inkább lecseréltem őket egy jó könyvre, valamivel lefekvés előtt elkortyolgattam egy gyógyteát és bevetettem egy olyan varázsszert is, amit te magad is könnyedén elkészíthetsz otthon, mindössze két hozzávalóból!

alvás,alvászavar,pihentető alvás,méz,só,csodaszer
Forrás: Getty images
A tökéletes duó az alvásért: himalája só és méz

Nem mondom, hogy varázsütésre minden megváltozott, de tény, hogy kevesebbszer ébredtem fel éjjel és az is, hogy reggel energikusabbnak éreztem magamat. Ha te is szívesen tennél egy próbát ezzel az elalvást segítő csodaszerrel, a következőképpen készítheted el és alkalmazhatod:

Keverj össze 5 teáskanál mézet egy teáskanál himalájasóval, majd a keveréket tedd be a hűtőszekrénybe egy zárható üvegben. Elalvás előtt tegyél a mixtúrából egy keveset a nyelved alá és hagyd ott egy darabig, hogy egy része hamarabb felszívódjon, majd nyeld le. Ha az íze miatt nem szívesen tartanád a szádban – bár a nyálkahártyán keresztüli felszívódás miatt így valamivel hatásosabb –, akkor tegyél belőle egy kanállal egy kevés langyos vízbe, majd kortyolgasd el.

Hogy miért is segíti az alvást ez a mixtúra?

A himalájasó egy természetes tiszta só, ami közel nyolcvanféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, hatékonyan megelőzhető vele a depresszió, segíti az emésztést és szabályozza a melatonin- és szerotoninszintet, amivel mind-mind hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz. Valójában egy igazi természetes altató, csak úgy, mint a méz. A mézben található glükóz stimulálja a szerotoninkibocsátást, elősegíti a tripofán felszívódását a vérben, aminek szintén szerepe van a melatonin és a szerotonin termelésében, vagyis csökkenti a stresszt és pozitívan befolyásolja a hangulatunkat.

Tudtad?

  • Ez a természetes, feldolgozatlan só nem tartalmaz vegyi anyagokat.

  • A hagyományos sóval ellentétben a himalájasó csökkenti a vérnyomást.

  • A különböző rétegekből kiásott sónak nem azonos az ásványianyag-tartalma. Míg a mélyebb rétegekből származóké magasabb, addig a felsőbb rétegekből származóké alacsonyabb.

  • Hogy melyik himalájasónak magasabb az ásványianyag-tartalma, azt onnan állapíthatod meg, hogy megnézed a színét. Minél sötétebb rózsaszín az adott só, annál koncentráltabb az ásványianyag-tartalma.

Te milyen praktikákat szoktál bevetni a pihentetőbb alvás reményében?