Szégyelltem a családnevemet, ezért megváltoztattam – a névváltoztatás pszichológiája

Szégyelltem a családnevemet, ezért megváltoztattam – a névváltoztatás pszichológiája
Forrás: pixabay.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

3

35 évesen döntöttem úgy, hogy megváltoztatom a születési családnevemet. Alig másfél hónappal később, az apámtól örökölt családnevem eltűnt, mintha soha nem is létezett volna. Az öröm mellett pedig megjelent egy különös érzés is, a gyász.

Nem a harag, nem is a gyűlölet vezérelt akkor, amikor meghoztam ezt a döntést. Nem hirtelen felindulásból döntöttem így, mert emlékeim szerint már főiskolás koromban is mondogattam, hogy szeretném felvenni az édesanyám családnevét. Aztán mindig találtam valami kifogást. Először azt, hogy a szakmában így ismerik a nevemet, ezért egy ilyen lepés bizonyára hátrányosan érintene. Aztán azért nem adtam be a névváltoztatási kérelmet, mert túl sok macerával járt volna a lakáshitel szerződésének az átírása. De a szívem mélyen tudtam, hogy nem ezek voltak a valódi indokok.

Sokáig ugyanis féltem. A bennem élő, olykor még visszaköszönő kislány rettegett attól, hogy az apját elönti a düh, és olyan megtorlásra számíthat, amilyeneket egészen tizennyolc éves koráig kellett elviselnie. Egy ponton túl aztán rájöttem, hogy a rettegés, és a félelem nem irányíthatja az életemet. Nem bírtam tovább cipelni az apám családnevét, azt a terhet, amit jelentett számomra. Ő nem egy következetes ember, inkább kiszámíthatatlan, agresszív és terrorizáló. Nem volt soha hiteles példa a szememben, és felnőttként rettentően szégyelltem, hogy ilyen ember az apám, azt, hogy az ő nevét viselem. Olyan érzés volt, mintha egy folyamatos skarlát betűt viselnék a bőrömön, amit a ruha ugyan eltakar, de én pontosan emlékszem az összes fájdalomra, félelemre, amit az apám az elmúlt évtizedek alatt okozott.

Nem volt soha hiteles példa a szememben, és felnőttként rettentően szégyelltem, hogy ilyen ember az apám, azt, hogy az ő nevét viselem.

Szóval tavaly decemberben azt éreztem, hogy megfulladok, ha ki kell mondanom a keresztnevem előtt azt a családnevet, ami még összeköt vele. Undorodtam ettől. Azt éreztem, hogy az ő negatív tulajdonságai, azzal a névvel rám is rám ragadt. Már rég nem tartjuk a kapcsolatot, bár olykor előkerül, hogy megfenyegessen, vagy zaklasson, de alapvetően eltűnt az életemből. Tiszta lappal akartam indulni, és eldöntöttem, hogy a bennem élő gyermek összeszedi minden bátorságát és karácsonyra megajándékozza magát: névváltoztatást kér. Néhány nap volt még karácsonyig, amikor elindítottam a folyamatot. Az anyakönyvi hivatalban nem tettek fel túlságosan indiszkrét kérdéseket, bár indoklást kérnek ilyen esetekben, de elég annyit megjelölni, hogy „családi okok miatt” kéri az ember a változtatást. És végül a kérvénybe, új névként bevéstem az egyetlen hiteles apának a családnevét, akit valaha ismertem, az anyai nagypapámét. Egyszerre volt furcsa és felszabadító érzés, és alig vártam a 45. napot, hogy megkapjam a jóváhagyást és csináltathassam az új igazolványokat.

Kép

Amikor január végén kivettem a hivatalos iratot a postaládámból, sokáig csak bámultam a papírt. Ott volt először leírva az új nevem, és „elhalványulva” a régi. A következő hetekben már rohangálni kellett az okmányirodába, elkészíteni az összes új igazolványomat és itt ért az első sokk. Nem elég ugyanis felvenni egy új nevet, el kell búcsúzni a régitől. Rájöttem, hogy már soha többet, sehol, semmilyen rendszerben nem fog megjelenni a régi családnevem (ilyen esetekben ugyanis a leánykori név is az új lesz). Soha többet nem kell leírnom, nem kell kimondanom, vagyis el kell őt engednem. Meg kell őt gyászolnom. Ki kell mondanom hangosan, hogy a személyiségem nem forrt össze a nevemmel, és nem lehetnek önmagám felé negatív érzéseim.

Rájöttem, hogy már soha többet, sehol, semmilyen rendszerben nem fog megjelenni a régi családnevem (ilyen esetekben ugyanis a leánykori név is az új lesz). Soha többet nem kell leírnom, nem kell kimondanom, vagyis el kell őt engednem.

Furcsa volt az is, hogy mennyit kellett magyarázkodnom és válaszolnom. Ezt próbáltam az ismerősöknél úgy megoldani, hogy kiírtam egy viszonylagos magyarázatot a Facebookra, ám ismeretlenek, vagy távoli ismerősök nem értették a helyzetet. Gyakran pedig én mutatkoztam be a régi nevemen, és aztán kellett korrigálnom. A legidegesítőbb reakció, amit napjából tucatszor megkaptam ez volt: Nahát! Férjhez mentél? Gratulálok! - Ilyenkor, gyanítom, villámokat szórt a szemem, mert azt vallom, hogy nem kell ám felvenni a férj nevét ahhoz, hogy tudjuk: összetartozunk.

Az apám még nem tudja, hogy már új családnévvel élek. Hogy félek-e a haragjától, vagy a reakciójától? Azt hiszem a bennem élő kislány még fél, de a 35 éves nő, azt érzi, hogy megszabadult egy régóta cipelt, hatalmas tehertől.

Mit mond a szakember? Bálint Eszter pszichológust kérdeztük


Számos ok húzódhat a név megváltoztatásának hátterében, legyen akár szó a vezeték- vagy keresztnévről. A régi név levétele egyúttal a régi élet lezárása is. El lehet hagyni a régi bántalmazó környezetet, meg lehet szakítani a kapcsolatot, de ha a nevünk mindennap velünk van, nem tudjuk figyelmen kívül hagyni. Első pillantásra csak formális dolognak tűnhet a névváltoztatás, de a személynek hatalmas lökést adhat a feldolgozási folyamatban. Állami gondozásból örökbefogadott gyerekeknél is jellemző, hogy az új családnév mellé új keresztnevet is választanak maguknak. Névváltoztatásnál (legyen szó családi vagy keresztnévről) megjelenik az új név, új élet szimbolikája. Biztos sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen lenne kilépni. Van, aki, ha a névváltoztatásra gondol, azt érzi, hogy egy ilyen döntéssel feladná az addigi identitását, míg mások számára ez egy új lehetőséget jelent, alkalmat arra, hogy levethessék magukról azt a nevet, amelyet nem saját döntésükből viselnek, és hogy újra meghatározhassák magukat.

Biztos ismerős a „nomen est omen” kifejezés is: nevében a sorsa. Ahogy mondani szokták a családunkat nem választjuk, így a nevünket se. Ha megváltoztatjuk a nevünket, megváltoztathatjuk a sorsunkat is? Az őslakos amerikai kultúrában a név nem egy statikus dolog, a személy élete során többször változik: a gyerekek külső-belső tulajdonságaik alapján kapnak nevet, aztán annak megfelelően, hogy mit élnek át érnek el az életükben, változhat a nevük, akár többször is. Ilyen az ember személyiségének a fejlődése is, aszerint alakul, változik, hogy milyen tapasztalatokkal, élményekkel találkozunk az életünk során. Miért is ne változhatna dinamikusan velünk együtt a nevünk is?

Az új név kiválasztása is szimbolikával bír. Jelentése van a választásnak: például egy olyan családtag vezetéknevének a felvétele, akivel azonosulni tudunk, vagy akihez olyan kötelék fűz, amellyel szívesen felülírnánk a régit, még ha csak „névlegesen” is. Az új név kiválasztása lehet előkészítése az egész folyamatnak, egyidejűleg megélhetjük a kontrollt, hogy dönthetünk a saját életünk felett.

Fontos, hogy a névváltoztatás egy jól átgondolt döntés legyen, akár egy terápiás folyamat részeként történik, akár azon kívül. Ne higgyük azt, hogy az átélt traumatikus élményeket egy hivatalos papír beadásával feldolgozhatjuk. Azzal, hogy megváltoztatjuk a nevünket nem feltétlenül tudjuk a múltat is magunk mögött hagyni, érdemes szakember segítségét kérni a nehéz élmények feldolgozásához.

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft