Családbarát munkahely, vagy kiszolgáltatva a munkakörnyezetnek?

Borítókép: Családbarát munkahely, vagy kiszolgáltatva a munkakörnyezetnek? Forrás: Faster Promotion/Piltner Péter
Harminc felett egy nő életében már megjelenik a család iránti vágy, a gyermektervezés.

Ma már ennek tervezése, az edukáció és a világ változásával kitolódott, így a munkahelyeknek is alkalmazkodni kell az új, megváltozott körülményekhez.

Ha körbenézünk akkor látjuk, hogy a “nagy dilemma", minden nőben legalább egyszer megfogalmazódott, karrier vagy család?

Család vagy karrier? Melyik jöjjön előbb? Hogyan egyeztethető mindez össze?

Magyarországon több cég is rálépett arra az útra, ami már Európa országaiban elfogadott - létrehozni és működtetni családbarát munkahelyeket.

A Faster Promotion-nál, marketing- és kommunikációs ügynökségként, a vezető és döntéshozó pozícióban kifejezetten nők, anyák vannak. Itt megvalósították azt az álmot az anyukák számára, ahol egyensúlyba lehet hozni a reggeli és délutáni iskolai és óvodai rutint, a napi felelősségteljes feladatokkal. Megnéztük, hogyan lehetséges ez!

Távmunka és rugalmas munkaidő

Dallos Dóra a cég marketing menedzsere - “Személy szerint, mikor megtudtam, hogy babát várok, még nem voltam felkészülve arra, hogy anya legyek. Féltem is elengedni munkát, ezért ameddig csak lehetett, terhesen is hajtottam gőzerővel. Az első hónapokban nemcsak a kollégáim nem érzékelték változást, de én magam is a munkának vetettem magam alá elsősorban. A baba születését követően viszonylag hamar álltam vissza a csapatba; még nem volt 6 hónapos, amikor elkezdtem ismét újra, otthonról dolgozni. Majd elém hozott az élet egy olyan projektet, amelyből nem akartam kimaradni, és tudtam, hogy a gyermekem mellett is megállom majd a helyem. Ez volt a Magyar Everest Expedíció 2017. ”

Forrás: Faster Promotion/Piltner Péter

Kolléganője a cég kommunikációs igazgatója, Kosaras Renáta, már egy nagyobb fiút nevel, ő már anyaként csatlakozott a csapathoz még 2014-ben, így a kollégák igazából az ő példáján keresztül látták, hogy mi a család, a felelőség és a munkahelyen való helytállás harmóniája. “Én is azon anyák közé tartozom, akik hajnal 5-kor kelnek, hogy mire a család ébred minden kész legyen. Az élet egy nagy logisztika és folyamatos tanulás. Cégünk nemcsak gyerekbarát, hanem a tulajdonosi körnek van két csodálatos vizslája, akik napközben az irodában vannak velünk, néha a gyerekek is…. (nevet) egy igazi nagy család lettünk az elmúlt években. Most fogjuk ünnepelni az 5 éves születésnapunkat és tényleg elmondhatom, hogy a jó munkahelyi légkör kialakítása egy szemlélet mód, amit a vezetésnek kellett megteremteni. Nálunk sikerült.”

Forrás: Faster Promotion/Piltner Péter

Munka-magánélet egyensúly: csak elméletben létezik?

“Egyik oldalról ott van, hogy a világunkban minden folyamatosan változik, a mi dolgunk, hogy emberként, nőként, alkalmazkodjunk, tanuljunk, fejlődjünk, a másik oldalról pedig ugyanezt tapasztalom és élem meg anyaként, mert nincs két egyforma pillanat, vagy két egyforma helyzet. Mindamellett, hogy minden egyes időszaknak vannak általánosságai, sajátosságai és újdonságai. Azt gondolom, a változás természetes és általunk, a döntéseink által befolyásolható, rajtunk múlik, hogy milyen irányba.” - vélekedik a cég events managere Veress Hilda, aki ugyancsak egy nyolcéves kislány édesanyja. - “Magasak az elvárások, nagy a nyomás minden területen, kevés az idő, mégis munkavállalóként és egyben szülőként miként lehet és hogyan tudjuk felismerni és megélni a pozitív érzelmeket az életünkben? Hogyan lehetünk kiegyensúlyozott, sikeres dolgozó nők és édesanyák? Egyszerű a válasz, engedjük meg magunknak, hogy mind a hivatásunkat, mind a magánéletünket olyan “helyen" és olyan “társaságban" “éljük meg”, ahol kölcsönösen értékeljük egymást, ahol kölcsönös és természetes az empátia, az őszinteség, a tisztelet, az elfogadás és az alázat. Ebben a légkörben lehet fejlődni és alkotni, ez maga a “sikeresség" egyik alapköve, mind a munkában, mind a magánéletben. Legalábbis én így érzem és gondolom.”

Ebben Dóra is egyetért, - "Számomra, anyaként, a munka a külvilággal való összekapcsolódást jelentette, hiszen igazán egy anyának van szüksége arra, hogy kiszakadjon a gyereknevelés napi rutinjából. Ne csak pakoljon, öltöztessen, etessen, gyereknyelven beszéljen és értsen, de közben felnőtt társalgásban legyen része, valahol önálló is legyen, nem utolsósorban, nőként. Hiszen anya mindig ott van, ez már természetes! Így azonban én is hiányzom egy hosszabb nap után, nem csak apa, ha hazajön a munkából. Tény, hogy időlogisztikusnak kell lenni ahhoz, hogy a gyermekem mellett, a munkában is időben mindenre reagálni és fókuszálni tudjak, de megvan az a flexibilitás, amely ezt lehetővé teszi.”

Renáta büszke arra hogy a munka és magánélet összeegyeztetése, vagyis a családbarát munkahely náluk megvalósult. - "Ez egy globális problémának számít és Magyarországon még mindig gyerekcipőben járunk ebben. Ahhoz, hogy egy cég elkötelezze magát és a gyakorlatban is változtassanak a megszokott és a hosszú évek alatt beidegződött szokásokon nagyon sok összefogás kell még. De szerintem idővel, minden cég meg fogja találni az egyensúlyt. Napi szinten egyre több partnernél találkozom a szülés után visszatérő kollégákkal, a mi korosztályunk által kitaposott út az utánunk következőknek sokkal több lehetőséget teremt. Néha azon gondolkodom, hogy ha összefoglalom egy napom mi az, amit megcsináltam el sem hiszem, hogy belefért egy napba. De csak rajtunk múlik.”