Egy zseni botrányos hétköznapjai – Charlie Chaplin regényes élete képekben

Borítókép: Egy zseni botrányos hétköznapjai – Charlie Chaplin regényes élete képekben
Éhező londoni gyerekszínészből lett Hollywood aranykorának egyik főszereplője. Összegyűjtöttük mindazt amit a bajuszos, keménykalapos álca mögé rejtett. 130 éve született (bár még ez sem biztos!).

1889. április 16-án született – legalábbis ő ezt állította. Ami azt illeti, nem Charlie Chaplin születési ideje és helye volt az egyetlen, amellyel kapcsolatban évekig nyomozott az FBI és amiről a mai napig vitatkoznak a történészek. Az azonban biztos, hogy ő mindent megtett azért, hogy a néző olyan jelenségeken is röhögni merjen, mint a gazdasági világválság vagy a hitleri nácizmus. A Csavargó figuráját a kezdeti commedia dell'arte filmecskékből egyre összetettebb helyzetekbe navigálta. Persze már egész fiatalon, a legkisebb mellékszerepekért is ünnepelték a kritikusok, és amikor Londonból Los Angelesbe költözött, néhány röpke év leforgása alatt kulturális ikonná vált: képregények készültek és dalok születtek róla, versengtek érte a stúdiók. 27 évesen, 1916-ban már saját, önálló stúdiójában dolgozhatott.

Chaplin életét botrányok és kemény, többé-kevésbé nemtelen támadások szegélyezték. Az első világháború idején azért támadták, mert nem vonult be a seregbe; a 30-as évektől kezdve azért, mert túl erősnek találták a filmjeiben a politikai áthallásokat. És persze ott voltak a nőügyei is; a legtöbb szerelme a megismerkedésük idején tinédzser volt, indítottak ellene apasági pert is. Ezek a balhék a század első felében még komolyan alááshatták egy művész hitelességét – ahogy ez vele is megtörtént egy idő után.

A galériából kiderül,

  • hogyan került egyáltalán Los Angelesbe,
  • milyen cseles húzással érte el, hogy maga rendezhesse a filmjeit,
  • miért döntött úgy, hogy komédiát csinál Hitlerből (aki pontosan 4 nappal később született, mint ő),
  • minek köszönhetően tiltották ki az Egyesült Államokból,

és még jó néhány szaftos érdekesség. Azért nézzétek meg a filmjeit is!