5 dolog, amit mindenki megtanul, aki (hozzám hasonlóan) először látogat el a mohácsi busójárásra

Borítókép: 5 dolog, amit mindenki megtanul, aki (hozzám hasonlóan) először látogat el a mohácsi busójárásra Forrás: MTI / Sóki Tamás
Maszkos felvonulókat nézni és kólót hallgatni és vásári tócsnifajták között válogatni jó buli és kész.

Azt eddig is tudtam, hogy busójárás egy 18. századig (legalábbis bizonyíthatóan eddig) visszanyúló sokác farsangi hagyomány, és azt is, hogy az ördögszerű maszkok azért ilyen félelmetesek, hogy elijesszék a telet. Az is rémlett valahonnan, hogy a legendákkal ellentétben a busómaszkokkal eredetileg nem a törököt űzték el a mohácsiak, mivel a sokácokat (a katolikus vallású délszláv embereket) csak Mohács felszabadulása után, 1700 körül kezdték nagy számban a környékre telepíteni. De azért volt néhány apróság, ami a magamfajta teljesen kezdő mohácsi turista számára újdonságként hatott. Például:

1. Busónak lenni komoly kihívás

A maszk a helyiek állítása szerint elég nehéz, a jelmez rengeteg kisebb-nagyobb alkatrészből áll (bunda, gatya, harisnya, bocskor, öv, változatos kolompok és egyéb zajkeltő eszközök), és ezek a kellékek akár több százezer forintba is kerülhetnek.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

2. Régebben csak a felnőtt férfiak öltözhettek busónak, ma már a nők és a gyerekek is

A nők hagyományos sokác népviseletben láthatók általában, de az is előfordul, hogy férfiak öltöznek asszonyruhába. Gyakori a boszorkányjelmez és az egyéb változatos maszk is.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

3. A busójárás ugyebár termékenységünnep is, ezért a nőknek jó lesz vigyázni – vagy mégsem?

Ha az arra járó nők nem akarják, hogy a busók játékból meghágják őket (bocs, de ez történik lépten-nyomon) vagy meg legyenek dobálva liszttel, esetleg korommal, akkor érdemes kitérni az útjukból. Ez nem túl nehéz, mivel a maszkok miatt csak előrefelé látnak szegények.

4. A hagyományos busójelmezeket és -szekereket ér felturbózni 21. századi motívumokkal

Forrás: A szerző felvétele

5. A busójárás hat napig tart és a csúcspontja a nagyböjtöt megelőző vasárnapra esik

Ami nehézséget jelent azok számára, akik nem Mohácson laknak, de mit tegyünk, a farsang vasárnap tetőzik. Ezt követően még hétfőn és kedden is tart a mulatság; az utolsó napon, húshagyókedden a felvonulók elégetnek egy koporsót, ezzel búcsúztatva a farsangot.

Köszönöm dr. Somogyi László és családja közreműködését és vendégszeretetét.

Forrás: MTi / Sóki Tamás

Még néhány last minute farsangi jelmeztipp: